NIEUWS

Heffingen - Publicatie week 26

Redactie HiFi.nl | 25 juni 2009

Afgelopen week werd een aloud vooroordeel – als er wat te halen is dan weten ze je te vinden – over belastingen weer eens van stal gehaald.

Aanleiding was een aanbeveling van de commissie Brinkman om alle internetters in Nederland te belasten met een kleine heffing, teneinde de noodlijdende vaderlandsche dagbladpers te redden.

Ik zal me op deze plaats onthouden van politiek getinte commentaren, maar het is natuurlijk wel een beetje merkwaardig dat er een constructie wordt bedacht waardoor mensen die geen gebruik maken van bepaalde producten of diensten er tóch voor betalen. Twaalf miljoen per jaar willen ze er mee ophalen, het is de moeite...zeker als u weet dat er tientallen miljarden in de Nederlandse banken zijn gestoken de afgelopen maanden.

Wat de hifi-journalistiek betreft neemt HiFi.nl in ons land een redelijk unieke plaats in, want nergens anders vindt u op zo`n schaal Nederlandstalig nieuws, reviews én achtergrondartikelen over hifi en muziek, gekoppeld aan een enorme database met product- en bedrijfsinformatie. Zouden de papieren hifi-tijdschriften ook in aanmerking komen voor een aalmoes uit het collectezakje van Brinkman?

Een vergelijkbaar verhaal is de nu weer in de belangstelling staande heffing op harde schijven en mediaspelers. Als bepaalde belangenorganisaties er in slagen om de politiek mee te krijgen betaalt straks iedereen extra geld voor de mogelijkheid om auteursrechtelijk beschermde content op een harde schijf te plaatsen. Dus ook als er uitsluitend eigen bestanden die niks met muziek of film te maken hebben op een computer worden opgeslagen wordt er meebetaald voor het wangedrag van een stel mediapiraten. Is dat eerlijk?

Ik ben absoluut geen voorstander van het op illegale wijze verspreiden van muziek en film. Als je iets mooi of leuk vindt dan koop je het maar, simpel, geen discussie. Ik doe dat ook, en daarmee `koop` ik mezelf het recht om er iets van te mogen vinden. Het stuit me bijvoorbeeld enorm tegen de borst dat heel veel dvd`s tegenwoordig beginnen met een tenenkrommend slecht gemaakt waarschuwingsfilmpje dat mij (en alle andere eerlijke kopers) over één kam scheert met kwaadwillende lieden die het minder nauw nemen met auteursrecht.

Stel je voor dat dat ook op een cd zou worden gedaan. Dat je eerst een dreigende stem hoort roepen: “U heeft toch wel betaald voor dit album? Want anders bent u een dief...”
De wereld zou te klein zijn. Als dat te voorkomen is door hier en daar een kleine heffing te verzinnen, dan weet ik nog niet wat ik liever zou hebben. Hoe dan ook zijn we binnenkort vast weer aan de beurt, de crisis sluipt zonder dat u het weet uw dvd-speler en computer binnen.

Ach, het is lekker schuimbekken van achter de computer in een broeierig redactielokaal. Laat ik me maar even bezighouden met onze nieuwe publicatie. Vorige week deden we het vanwege ons feestje een keer historisch, en de reacties op onze tiende verjaardag waren allemaal hartverwarmend. Dank, dank, driewerf dank daarvoor! Deze week is er weer nieuwe aanvoer. Hieronder leest u wat er allemaal voor fraais is toegevoegd aan het immer uitdijende archief van HiFi.nl. Als wij heffing op harde schijven zouden moeten betalen, dan konden we beter abonnementsgeld gaan vragen...(nee, geintje...)

Heel veel leesplezier, en graag tot volgende week.

Max Delissen
HiFi.nl

Nieuw op HiFi.nl

Hardware recensies

Solosound 100 Compact ESL
Solosound is weliswaar geen wereldwijd bekend luidsprekermerk maar de producten van deze reeds 35 jaar oude onderneming hebben door de jaren heen de muzikale harten van menig audiofiel in de BeNeLux gestolen. 

Sony BDP-S5000ES en SCD-XA5400ES
(SA)Cd-spelers van Sony uit de ES (Extremely Standard) lijn hebben een naam hoog te houden. Voor deze test heb ik de beschikking over maar liefst twee verschillende exemplaren. Naast de SCD-XA5400ES (SA)Cd-speler heb ik tevens de BDP-S5000ES Blu Ray speler gekregen. Omdat de XA5400ES beschikt over de mogelijkheid DSD signalen digitaal via HDMI te transporteren heeft de importeur ook een STR-DA5400ES receiver meegestuurd. Deze receiver kan het DSD signaal, zowel stereo als meerkanaals, omzetten naar analoog, iets wat nog niet veel apparaten gegeven is. De spelers en receiver zijn alle fors uit de kluiten gewassen qua formaat, dus u kunt zich waarschijnlijk voorstellen welk een stapel dozen afgeleverd is.


Achtergrondartikelen

De muziekbeleving van ... Andre Manuel
André Manuel (1966, Diepenheim) is berucht en beroemd als cabaretier, maar naar eigen zeggen toch vooral een ‘geboren muzikant’.Vanaf 1985 maakte de Tukker - zeker in het oosten van het land - furore met de legendarische band Fratsen, van 1996 tot 2004 is hij de frontman van het eveneens Nederlandstalige Krang. Sinds vorig jaar heeft Manuel een nieuwe band, De Ketterse Fanfare, bestaande uit gitarist B.J. Baartmans, bassist Gerco Aerts, drummer Theun Supheert en toetsenist Wouter Meijer.

Dorian Gray Studios - Oor opener in München
Tijdens mijn bezoek aan de High End Show 2009 te München kreeg ik van luidspreker fabrikant PMC de uitnodiging mee te gaan naar de Dorian Gray Studios in München, om daar met eigen ogen te zien hoe een mix wordt gemaakt en hoe de mastering plaatsvindt van een opname, uiteraard ook om met eigen oren te horen hoe een PMC luidspreker zich in een professionele omgeving gedraagt.

Dorian Gray Studio Munchen

De Grammofoon hoofdstuk 4 deel 2
De arm wordt uitgebalanceerd met behulp van het contragewicht, welke meestal via een soepele (rubber) verbinding maakt met de arm. Dit helpt rumble bestrijden en gaat hinderlijke resonanties van de compliantie met de armmassa tegen. Toch zijn er diverse zeer goede armen zonder deze “ontkoppeling”.


Tip

Nieuwe kabelconnectoren
Klassiekers bestaan niet alleen onder de audioapparaten maar ook onder de interconnect- en luidsprekerkabels (en ja, er zijn zelfs enkele `klassieke` lichtnetkabels, zoals die van XLO en Belden). Dergelijke kabelklassiekers zullen door de jaren heen heel wat keren worden aangekoppeld en losgenomen, met als resultaat: slijtage van de metalen contactvlakken van de pluggen.   


Muziek- en filmrecensies

Nils Okland - Monograph (CD) 
Wat is dit voor muziek? Als ik het zelf niet precies weet vraag ik het graag aan de ontbijttafel. “Atonale folk”, oordeelt mijn dochter prompt. De spijker, ik moet het als vaak toegeven, op de kop, ergens. Onmiskenbaar is de stijl Noors traditioneel, van dit solospel op afwisselend een Hardangerviool, een viola d’amore en een gewone viool. Atonaal is wat overdreven, maar de melodieën zijn eerder improvisatie-achtige composities dan pure folk.   

El Grupo Nuevo de Omar Rodriguez Lopez - Cryptomnesia (CD)
Stellen dat Omar Rodriguez Lopez, vooral bekend als het brein achter The Mars Volta, een druk baasje is mag een understatement heten. Hij werkt veel, snel en met tal van mensen, met als resultaat een ware tsunami aan releases van nieuwe en oudere opnamen. Onder zijn eigen naam, soms met de toevoeging Quintet, en nu met de aanduiding dat het om een nieuwe groep gaat, te weten een samenwerking tussen leden van de bands The Mars Volta en Hella.

God Help The Girl (CD) 
Stuart Murdoch, voorman van Belle and Sebastian, liep al jaren met het idee rond. Regelmatig verzon hij liedjes die hij niet geschikt vond voor zijn band, omdat de ik-persoon die zich aandiende een vrouw was. De liedjes kregen samenhang en werden de basis voor een project dat de sfeer de meisjesgroepen van begin jaren 60 oproept. Naast de leden van Belle and Sebastian werkt een groot orkest een scala aan nieuwe vrouwelijke vocalisten mee.  

The Doobie Brothers - Toulouse Street (SACD)
Het audiofiele Amerikaanse label Mobile Fidelity Sound Lab is gespecialiseerd in het restaureren van oude mastertapes, om ze vervolgens in gelimiteerde uitgaven op hoogwaardige geluidsdragers de wereld in te sturen. In de keuze van repertoire zijn duidelijke voorkeuren te herkennen, waarvan West Coast en Southern Rock van begin jaren 70 er één is. Het doorbraakalbum van The Doobie Brothers uit 1972 is daar een mooi voorbeeld van.

Ludwig van Beethoven - Piano Concertos 3, 4 en 5 (SACD)
De pianoconcerten van Beethoven horen ongetwijfeld tot de bekendste, meest opgenomen klassieke muziek. Een nieuwe opname roept dan ook de vraag op naar de noodzaak. Waarom nòg een versie toegevoegd aan de bestaande overdaad. Linn Records brengt twee krachtige argumenten in: een superieure opnamekwaliteit en topuitvoerders.
  
Un Conte De Noël (DVD Film)
Een bijeenkomst van een grote familie, dat is vaak iets waarvan je kunt zeggen – daar kun je een film over maken. Niet toevallig gebruiken schrijvers en filmmakers zo’n situatie vaak om verhalen te vertellen over conflicten, buitenstaanders, onderlinge verbondenheid, macht en wraak. Deze film van Arnaud Desplechin is dan ook zwaar genieten geblazen.

The Mourning Forest (DVD Film)
Een treffende titel, het rouwende bos. Deze film van de veelbekroonde Japanse filmmaakster Naomi Kawase is al een flinke tijd bezig voor we het woud betreden met de hoofdpersonages: een verwarde, bejaarde man en een eveneens rouwende begeleidster uit het verzorgingstehuis waar hij woont. Wat wel vanaf de eerste beelden duidelijk is, is dat de natuur als oerkracht centraal staat in deze verstilde film.


EDITORS' CHOICE