NIEUWS

Stroom is stroom - publicatie week 13

Marc Brekelmans | 29 maart 2007

Kent u die reclame waarin een man en een vrouw aan een wandcontactdoos snuffelen omdat ze ‘bedorven’ stroom zouden hebben gekregen van de energieleverancier?

Nu kreeg ik vandaag van mijn energieleverancier een foldertje in de bus met daarop een paar grafiekjes waaruit blijkt waar de aan mij geleverde stroom vandaan komt. Nu heb ik al jaren geleden gekozen voor groene stroom, en tot mijn geruststelling bleek daadwerkelijk 100% van de aan mij geleverde stroom ‘groen’ te zijn. Toen mijn blik afdwaalde naar de grafiek met de verdeling van de energiebronnen voor gewone stroom bleek dat je dat gerust ‘vuile’ stroom mag noemen. De hoeveelheid “hernieuwbare energiebronnen” bleek daar gereduceerd tot nul! Ook krijgen afnemers van gewone stroom maar liefst 10% nucleaire energie via de wandcontactdoos binnen. Daarmee produceert u, als u niet bij de groenen behoort, per kWh 0,00030 gram radioactief afval.
Zouden die twee oudjes uit het spotje misschien gewone stroom geleverd hebben gekregen in plaats van de blijkbaar beloofde ‘schone’ stroom? Want blijkbaar zit er aan gewone stroom een luchtje. De pay-off van het bewuste spotje - stroom is stroom! – blijkt dus niet waar te zijn.

Toen ik een paar maanden geleden in een interview aangaf de stroomvoorziening, als volgende upgrade van de hifiset, aan te pakken, reageerde de journalist vol verbazing: “stroom is toch stroom?”  Maar zelfs als u groene stroom koopt van uw energieleverancier bent u er niet van gegarandeerd dat die stroom ook echt schoon is. Stroom kan namelijk ook nog op andere manieren vervuild worden. Spanningspieken, spanningsverschillen en vervuiling van het signaal door bijvoorbeeld lichtdimmers en halogeenlampen kunnen uw stroom drastisch vervuilen. Of groene stroom beter klinkt durf ik niet te beweren, maar geloof me, de invloed van ‘vuile’ stroom op de prestaties van uw hifi-installatie is groter dan u denkt.

Hebt u thuis nog geen schone stroom? Bel dan als eerste uw energieleverancier en breng daarna een bezoekje aan uw lokale hifi-winkelier. De eerste helpt u aan groene stroom (wat overigens tegen hetzelfde tarief wordt geleverd als gewone stroom), de laatste aan schone stroom.

Marc Brekelmans
Hoofdredacteur HiFi.nl


Nieuw op HiFi.nl

Hardware recensies

Arcam AVR350 en DV137 
In deze tijd dat veel luisteraars merken dat stereo vaak net zo belangrijk is als multikanaals geluid, zal het voor velen niet gemakkelijk zijn om een goede keuze te maken. Er zijn immers legio combinaties mogelijk!


Achtergrondartikelen - column

Luistershow 2007  
Het is een echte traditie dat hifi handelaar Pluimgraaff uit Vlaardingen in Grand Café Engels te Rotterdam een audio show organiseert in de maand maart.

CES deel 2 
Na het eerste verslag over CES 2007 van HVT redacteur Dick Steffens nu het tweede deel door de collega-journalisten Davy van Loon en Theo Wubbolts van resp. HDready.nl en HVT.

Eenzijdig afspeelbaar, door René van Es 
Wie mijn zieleroerselen kent weet dat ik verslaafd ben aan vrouwen. Ik vind ze mooi, bijzonder, uniek, vaak niet te begrijpen, in gradaties van ontroerend tot afstotend.


Software recensies

Cowboy Junkies - Whites Off Earth Now!! (SACD) 
In 1986 was de frisse douche van de punk alweer aardig vergeten en was een plaat opnemen meestal een kwestie van lang schaven in de studio. De eerste CD’s van de Cowboy Junkies waren een verademing: simpel en puur, live opgenomen met een enkele microfoon door iemand die dat goed kan.

America – Here and Now (CD) 
Hun laatste studio album (Perspective) dateert alweer uit 1984. Dit 16e album van de heren van America is een dubbel CD. Geproduceerd door Adam Schlesinger (of Fountains of Wayne) en James Iha (één van de oprichters van The Smashing Pumpkins).

Malcolm Middleton – A Brighter Beat (CD) 
Al weer snel na het afscheid van Arab Strap, waar hij de helft van uitmaakte, is hier het derde soloalbum van Malcolm Middleton. Een sterk, maar wonderlijk opgebouwd album, dat na een ongemeen heftig eerste deel een tijdje bivakkeert in de pastorale sfeer van voorganger Into the Woods, om af te sluiten met een paar weids gedragen popsuites.

Eddi Reader - Peacetime (CD)  
Eddi Reader Sings The Songs Of Robert Burns was een fantastische album wat ik hier uitvoerig bejubeld heb. Benieuwd dus wat er zou volgen. Peacetime werd gemaakt met een deel van hetzelfde team, maar bevat naast traditionals, waaronder wederom een stel Robert Burns songs, ook nieuw werk. Dit zijn vooral composities van begeleiders Boo Hewerdine en John Douglas.

The Wind that Shakes the Barley (DVD-film)
De meeste films van Ken Loach spelen zich af in Britse arbeiderswijken, maar hij laat ook wel eens zien dat zijn sociale thema’s van altijd en overal zijn. De Ierse vrijheidsstrijd van rond 1920 is in Engeland nog altijd een beladen onderwerp. Loach toont in zijn in Cannes als beste film bekroonde film de onmenselijkheid van de onderdrukking, maar ook in wat voor een duivels dilemma de Ieren terecht kwamen toen de onafhankelijk nabij kwam.

A Wonderful Night in Split (DVD-film)
De oudejaarsavond in Split die in deze film getoond wordt ‘wonderful’ noemen is een uiting van zwarte humor, een fenomeen dat zich niet beperkt tot de titel. Drie parallel verlopende liefdesverhalen met fatale afloop, en overal is drugs in het spel. Zwart is ook de vorm, met ook wat wit (anders zie je niks) maar nergens kleur.


EDITORS' CHOICE