Artikelen van Kilian BakkerNeat Acoustics Motive SE2

Gepubliceerd op 17 juni 2011
Auteur: Kilian Bakker
Neat Motive SE2 (c) Xingo (c) Xingo (c) Xingo (c) Onlangs werd een van mijn favoriete compact-floorstanders herzien; de Motive 2 van het aimabele Engelse Neat Acoustics. Overigens blijft de standaard uitvoering voorlopig leverbaar naast de doorontwikkelde versie. Met een totaal andere hoogfrequent-unit en een in verschillende compartimenten verdeelde klankkast had het nieuws van een nieuwe kleine Motive vloerstaander direct mijn onverdeelde aandacht. De standaard Motive 2 zorgde reeds voor groot luisterplezier, net als de Petite SX mini monitoren die met een aanstekelijke levendigheid en souplesse te werk gingen. Voor wie niet of minder goed bekend is met Neat, volgt eerst een beknopt stuk geschiedenis.
lees verder>>

Vintage: LS 3/5A luidsprekers

Gepubliceerd op 7 mei 2011
Auteur: Kilian Bakker
Vintage SterlingDe legendarische BBC-monitor LS 3/5a -in het Verenigd Koninkrijk ook wel Baby Beeb genoemd - is één van de meest succesvolle luidspreker-ontwerpen ooit. Door toepassing van een zeer zorgvuldige afstemming van de gesloten klankkast, de units en het wisselfilter werd de kleinste BBC-monitor onverwacht een ware hit bij audiofielen. Een mooie luidspreker om in onze Vintage Special te bespreken, dus.
lees verder>>

Bel Canto Phono3, PRE3-VB & REF150S

Gepubliceerd op 17 januari 2011
Auteur: Kilian Bakker
Bel CantoEind vorig jaar besprak ondergetekende voor HiFi.nl de meest betaalbare Bel Canto D/A omzetter in combinatie met de junior Bel Canto versterker-opties. In deze recensie speelt vinyl de hoofdrol en wordt de Bel Canto phono-voorversterker samen met de PRE3VB lijntrap en de kleinste eindtrap uit de Bel Canto REF toplijn onder de loep genomen.
lees verder>>

The Acoustical Mfg. Co. Ltd., oftewel QUAD

Gepubliceerd op 8 januari 2011
Auteur: Kilian Bakker
Quad bonusmevrouwDe fameuze audiofabrikant QUAD (opgericht in 1936 door Peter James Walker) heette in 1951 The Acoustical Manufacturing Company, Ltd. Een mondvol, maar hun toenmalige versterkers droegen juist weer vrij cryptische namen als `QA12/P` (Quality Amplifier, 12 Watt, Preamplifier-stage). De QA12/P was een professionele versterker die ook naam had gemaakt bij privé muziekliefhebbers. Datzelfde jaar was het introductiejaar van een bijzondere versterker, genaamd Q.U.A.D. Die naam was, zoals vele liefhebbers zullen weten, een samentrekking van de term `Quality Unit Amplifier Domestic`.
lees verder>>

NAD C 356BEE

Gepubliceerd op 11 december 2010
Auteur: Kilian Bakker
NAD C356BEENAD werd in 1972 in München opgericht door Marty Borish en een collectief van Europese importeurs als New Acoustic Dimension.Sindsdien brengt NAD al meer dan drie decennia lang innovatieve no-nonsense apparatuur op de markt. Het meest legendarische NAD apparaat is de 3020, een versterker die gedurende zijn lange loopbaan in meerdere uitvoeringen te koop is geweest en wat grappig genoeg het instapmodel was.
lees verder>>

Denon DP-A100 + DL-A100

Gepubliceerd op 18 november 2010
Auteur: Kilian Bakker
Denon DP-A100Denon komt voort uit het oeroude `Nippon Columbia` wat werd opgericht in 1910. Dat betekent dat dit jaar het honderdjarig bestaan wordt gevierd, in de vorm van een lijn van gelimiteerde Anniversary Producten. Twee van die producten worden in deze recensie besproken. Denon staat tegenwoordig vooral bekend als digitaalspecialist maar de analoge wortels heeft men niet uit het oog verloren in Japan.
lees verder>>

Bel Canto Design DAC 1.5, S125 & S300iU

Gepubliceerd op 17 oktober 2010
Auteur: Kilian Bakker
Bel Canto Design DAC 1.5 - S125 - S300iU (c) XingoBel Canto Design werd in 1989 opgericht door John Stronczer met als doel het vervaardigen van buitengewoon muzikale buizen- en solid-state versterkers. Het eerste Bel Canto product was een single-ended triode monoblock, gebaseerd op de legendarische 845 buis. Bel Canto betekent letterlijk `schone zang` maar het is ook een omschrijving van een zangstijl waarin de klankkleur een grote rol speelt. De Bel Canto buizenversterkers zijn inmiddels geheel vervangen door klasse D (hoogfrequent schakelende) versterkertrappen die in Minnesota worden gemaakt. De klank van de originele SET buizentrappen werd blijkbaar als maatstaf aangehouden want de huidige Bel Canto apparatuur wordt eveneens gekenmerkt door een zekere ontspannenheid die men eerder aan elektronenbuizen dan halfgeleider-trappen zou toedichten.
lees verder>>

Marantz Melody Music

Gepubliceerd op 16 augustus 2010
Auteur: Kilian Bakker
Marantz Melody Music en M-LS 502Marantz heeft in het verleden vaak met hun goede instapmodellen weten te scoren. De Melody Music
/M-LS 502 combo vormt het meest betaalbare stereo systeem uit het nieuwe Marantz gamma voor 2010. Interessant qua prijs, maar hoe zit het met de weergavekwaliteit?
lees verder>>

EDITORS' CHOICE