ARTIKELQuad

The Acoustical Mfg. Co. Ltd., oftewel QUAD

Kilian Bakker | 08 januari 2011 | Quad

In een Vintage Special hoort natuurlijk ook vintage apparatuur, van merken met een verleden. Dat aspect van de special begint met de fameuze audiofabrikant QUAD (opgericht in 1936 door Peter James Walker). QUAD heette in 1951 The Acoustical Manufacturing Company, Ltd. Een mondvol, maar hun toenmalige versterkers droegen juist weer vrij cryptische namen als `QA12/P` (Quality Amplifier, 12 Watt, Preamplifier-stage).

De QA12/P was een professionele versterker die ook naam had gemaakt bij privé muziekliefhebbers. Datzelfde jaar was het introductiejaar van een bijzondere versterker, genaamd Q.U.A.D. Die naam was, zoals vele liefhebbers zullen weten, een samentrekking van de term`Quality Unit Amplifier Domestic`.

Met de introductie van de Q.U.A.D. versterker was ook de gevleugelde QUAD-slogan geboren: "The Closest Approach To The Original Sound".

Gezien men in Huntingdon natuurlijk bezig bleef met het verfijnen van het aanbod producten werd in 1953 een nieuwe versterker aangekondigd: de QUAD II. Deze versterker bleek een groot succes, zowel bij muziekliefhebbers als studio`s (o.a. de BBC) en zelfs laboratoria. De QUAD II werd het boegbeeld van dit innovatieve bedrijf (een status die hij later deelde met de in 1955 aangekondigde ESL) waardoor de naam `QUAD` niet veel later op al hun apparatuur prijkte en uiteindelijk de naam van het bedrijf zelf werd (QUAD Electroacoustics, Ltd.).

De complete historie van QUAD is reeds uitgebreid besproken in Ken Kessler`s boek The Closest Approach. In dit vintage-artikel wordt daarom eens niet elk van de vele opmerkelijke prestaties van Peter Walker en zijn collega`s besproken, maar drie QUAD-mijlpalen die het toenmalige familiebedrijf uit Huntingdon op de internationale audiokaart hebben gezet.


EDITORS' CHOICE