NAD werd in 1972 in München opgericht door Marty Borish en een collectief van Europese importeurs als New Acoustic Dimension. Sindsdien brengt NAD al meer dan drie decennia lang innovatieve no-nonsense apparatuur op de markt. Het meest legendarische NAD apparaat is de 3020, een versterker die gedurende zijn lange loopbaan in meerdere uitvoeringen te koop is geweest en wat grappig genoeg het instapmodel was.
Power Drive
De C356BEE maakt gebruik van NADs PowerDrive circuit, wat is gebaseerd op een NAD circuit dat gedurende decennia is toegepast en verfijnd. NAD ontwikkelde in de jaren `80 de oervorm van Power Drive, genaamd Power Envelope wat voor het eerst werd toegepast in de NAD 2200 (later 2200PE genaamd) en onder andere in de daadkrachtige 3225 PE werd gebruikt. Met Power Envelope neemt het dynamisch vermogen van een relatief kleine versterker sterk toe, de vervorming blijft laag en het stelt de versterker in staat om ook aan lage impedanties -kortstondig- veel vermogen te leveren. NAD legt dat als volgt uit: de versterker hoeft in principe niet continue een hoog vermogen te kunnen leveren omdat er juist tijdens zeer korte momenten om grote vermogenspieken wordt gevraagd door de weergevers. Daarom heeft men zich bij de ontwikkeling van Power Drive op een zo groot mogelijk dynamisch vermogen gericht (en daarbij het circuit belast met variërende belastingen en steeds breedbandig gemeten). De uitgangstrap van een Power Drive versterker wordt gevoed uit twee verschillende spanningsrails met een onderlinge verhouding van ca. 1:1.4 waartussen het circuit kan schakelen, afhankelijk van de vermogensbehoefte.
Modulair
Bjorn Erik Edvardsen alias BEE heeft op zijn zachtst gezegd uitgebreide ervaring met het ontwerpen van even betaalbare als muzikale RIAA versterkertrappen, getuige de interne phonotrap van de 3020 en de recente PP3 phonovoorversterker. Sinds midden jaren `90 zijn de geïntegreerde versterkers van NAD phono-loos geweest maar de aanhoudende interesse in het zwarte goud heeft New Acoustic Dimension blijkbaar doen besluiten om de klok terug te draaien. In tegenstelling tot de oude interne NAD phonotrappen is deze nieuwe als een discrete module uitgevoerd omdat NAD meer van plan is dan het bieden van een optionele phono-ingang alleen; binnenkort komt er nog een interessante module, die in dezelfde uitsparing van het chassis kan worden geplaatst (voor meer info over de komende module-opties kan men contact opnemen met AND Benelux). NAD noemt deze toegevoegde veelzijdigheid MDC, wat staat voor Modular Design Construction. Dergelijke modulariteit is in het hogere prijssegment reeds verkrijgbaar van Bel Canto en Heed, waar Phono- en DAC-modules naar wens kunnen worden ingezet.
foto: Chris van Brunschot
Het prettige van de nieuwe NAD module is dat het van een eigen chassisplaat en vaste connectoren is voorzien (geen insteekprint dus). Daarmee heeft elke module zijn eigen toegespitste aansluitingen en tekst (denk aan de klassieke Quad 34/44 en Linn Wakonda modules). De PP375 module heeft individuele cinchbus-paren voor de MC en MM ingang plus een enkel aardecontact. Twee toonarmen of zelfs een stel platenspelers kunnen eventueel tegelijk worden aangesloten, mits zo`n draaiduo uit één low-output aftaster en één high-output exemplaar bestaat. Men dient dan wel het kleine schuifschakelaartje aan de achterzijde te gebruiken als bronkeuze schakelaar tussen de twee aftasters. NAD geeft een RIAA de-emphasis tolerantie van ± 0,25 dB op; niet slecht. De signaal/ruis afstand van de MC ingang ligt opmerkelijk dicht bij dat van de MM ingang; 76 dB versus 77 dB. Dat ziet men niet vaak, 1 dB afstand tussen de meest gevoelige en minder gevoelige trap.
foto: Chris van Brunschot
Het PP 375 phonoboard is weliswaar zijdelings gebaseerd op het circuit van de NAD PP-3 maar in uitvoering niet identiek. De PP-3 heeft ook een USB ADC aan boord terwijl de puur phono PP 375 is voorzien van enkele verfijningen ten opzichte van de stand-alone NAD RIAA/USB voorversterker. Voorts is dit geen kaal printje; de PP 375 phonotrap is gevat in een zwart gespoten geëxtrudeerd aluminium behuizing. Keurig.