Artikelen van Rudy van StratumTe goed voor het geld (4): de Musical Fidelity A1

Gepubliceerd op 20 november 2001
Auteur: Rudy van Stratum
Musical Fidelity2Nu had ik dus de kans voor het eerst in mijn leven de oude A1 te vergelijken met twee bewezen transistorgiganten uit de laagvermogens klasse-A categorie. Het uur van de waarheid. Uitkomst: de Linsley-Hood klinkt ongeveer hetzelfde als de A1, een zwoel en luchtig, vol, open geluid. De A1 klinkt uitermate muzikaal en ik kan er uren naar luisteren en nog steeds even enthousiast worden als vroeger.
lees verder>>

Te goed voor het geld (3): de Sony MDS-JE500

Gepubliceerd op 12 oktober 2001
Auteur: Rudy van Stratum
Sony MDS-JE5002In het begin was ik er niet zo mee bezig, met mijn Sony. Ik bouwde te veel eigen versterkers en moest de testen natuurlijk uitvoeren met originele platen en cd`s, niet met kopietjes. Pas enkele jaren later, toen ik blijkbaar weer aan luisteren en nieuwe muziek toekwam en ondertussen een abonnement bij de plaatselijke bibliotheek had genomen, verwonderde ik me over de uitstekende kwaliteit van die goedkope Sony.
lees verder>>

De Bocama LA-224B revisited

Gepubliceerd op 16 juli 2001
Auteur: Rudy van Stratum
Bocamala (c) Xingo bvDit is een laatste (?) hommage aan de Bocama of Lafayette LA-224-B buizenversterker en de daarin gebruikte eindbuis EL84. Omdat niet iedereen bekend is met deze inmiddels roemruchte versterker zal ik beginnen met een stukje geschiedenis.
lees verder>>

Te goed voor het geld (2): Wharfedale 73

Gepubliceerd op 12 juni 2001
Auteur: Rudy van Stratum
Wharfedale 7.32De 7.3 is eigenlijk een 7.2 met een grotere optisch doorlopende kast. De eigenlijke kast loopt tot halverwege de zuil zodat de onderste helft gewoon een loze ruimte is die (zelfs op aanraden van de fabrikant) gevuld kan worden met zand.
lees verder>>

John Linsley-Hood (JLH)

Gepubliceerd op 1 mei 2001
Auteur: Rudy van Stratum
Rudy van Stratum2Voor mij was het de ontdekking van 1996. Op versterker-gebied in ieder geval. En op het gebied van de eenvoudige zelfbouw. Door een bekende werd ik gewezen op een uiterst simpel versterkerontwerp dat was gepubliceerd in het tijdschrift Electronics World. Na lezing van het artikel bleek het te gaan om een opgewaardeerd ontwerp uit het jaar 1969.
lees verder>>

Te goed voor het geld (1): de Marantz 1060

Gepubliceerd op 23 maart 2001
Auteur: Rudy van Stratum
Marantz 10602Meteen na thuiskomst met de schroeven- draaier de 1060 te lijf. Wat schetst mijn verbazing? Dit is een ouderwetse en achterhaalde a-symmetrische schakeling waardoor je altijd naar een vette elco tussen de eindtorren en de luidspreker zit te luisteren. Ik ben er altijd van uit gegaan dat dit soort schakelingen vanaf 1972 of zo, met de Quad 303 als de grote uitzondering, niet meer werden verkocht.
lees verder>>

Alles mag als het maar kwaliteit heeft

Gepubliceerd op 2 februari 2001
Auteur: Rudy van Stratum
Het was in de zomer van 1999 dat ik in een tuinstoel voor de tent in Frankrijk het nieuwe boek van bestuurskundige Paul Frissen aan het lezen was, toen voor mij alle stukjes van de puzzel van het leven op zijn plaats vielen. Ik kwam terug van vakantie, ik plofte de koffers in de gang neer, ik haastte me naar de computer en begon de titel van mijn boek waarin het allemaal moest komen te staan in te typen.
lees verder>>

Praktische HiFi

Gepubliceerd op 2 februari 2001
Auteur: Rudy van Stratum
Ik heb vaker tegen kennissen van me geroepen: ik snap niet dat je vierduizend gulden voor een apparaat uitgeeft. Er zit voor hooguit duizend gulden aan spullen in en als ik een blik in de kast werp jeuken mijn handen om meteen aan de slag te gaan. Dat kan allemaal veel beter.
lees verder>>

EDITORS' CHOICE