COLUMN

Te goed voor het geld (2): Wharfedale 73

Rudy van Stratum | 12 juni 2001

Rudy van Stratum2Mijn eerste kennismaking met de Wharfedale Diamond vond plaats op een hifi-show in Nieuwegein in 1987. Deze kleine speakertjes werden gedemonstreerd op een versterkerset van Audio Research van pak-hem-beet twintigduizend gulden (veel geld in elk geval). Vreemde combinatie dacht ik nog, wie zal in de praktijk zoiets samen in de huiskamer neerzetten. Maar het klonk behoorlijk indrukwekkend en het bevestigde mijn bestaande vermoeden dat je van een goedkope maar goede speaker echt kunt genieten. Dit in tegenstelling overigens tot het omgekeerde: een goedkope (en dus bijna altijd matige) versterker met wat voor speaker dan ook er achter, dat wordt nooit meer wat.

Lijkt een beetje op de filosofie van Linn uit de jaren zeventig en tachtig: minstens de helft van het budget moest aan de bron worden besteed. In mijn geval zou ik die regel dus herformuleren met het accent op de versterker als grootste kostenpost. Het meest extreme geval van 'goedkoop speakertje met dure versterker' hoorde ik nog maar kort geleden. Iemand met 300B-buizenmonoblokken had zijn Klipsch-hoorns (ok, ik geef toe, die zijn niet echt goedkoop) ter reparatie aangeboden en zat dus zonder muziek. Deze meneer heeft enkele weken met twee breedbandspeakertjes, zonder kasten eromheen en zo schuin tegen de muur, naar muziek geluisterd. En op de een of andere manier had het iets, er zat magie in het geluid, het had een plezierige directheid en openheid.

Terug naar de Diamond. De Nieuwegein-ervaring bleef me bij en niet lang daarna kocht ik een Wharfedale Diamond II setje voor 300 gulden nieuw in de winkel. Ik heb op die manier jarenlang op de hobbykamer geluisterd naar deze Diamonds in combinatie met een Rega draaitafel met Denon MC-element en een Bocama 224B geïntegreerde buizenversterker. Ik kan je verzekeren dat ik hier regelmatig dingen meemaakte die ik daarna op mijn 'officiële' installatie niet zo 1-2-3 kon reproduceren. Op dit moment, bijna 15 jaar na dato, staan deze Diamonds nog steeds te spelen bij ons in de huiskamer op een Sony-receivertje. Dat klinkt niet echt geweldig, maar dat zie ik dan maar weer als bewijs van mijn gemodificeerde Linn-regel. Overigens kom ik binnenkort in een apart artikel uitgebreider terug op mijn recente ervaringen met een (ontwerp dat vertrekt vanuit de) Bocama 224B versterker.

Wharfedale 7.32Een paar maanden geleden loop ik nietsvermoedend door de binnenstad van Den Bosch en wandel daar een Megapool binnen. Over de verhalen van de verkopers schrijf ik een andere keer nog wel iets (is heel erg). De Diamond 7.3 staat/stond daar voor 139 gulden per stuk! De 7.3 is een vloerstaand model met audiofiele aspiraties. Kijk op de foto hoe de constructie is gegoten tot een rigide kunststof chassis (zie verder ook www.wharfedale.co.uk). De 7.3 is eigenlijk een 7.2 met een grotere optisch doorlopende kast. De eigenlijke kast loopt tot halverwege de zuil zodat de onderste helft gewoon een loze ruimte is die (zelfs op aanraden van de fabrikant) gevuld kan worden met zand. Verder is dit tweeweg-systeem voorzien van aparte aansluitingen voor de woofer en de tweeter zodat er volop gebiwired en gebiamped kan worden. De 7.3 heeft al voorgeboorde gaten in de bodem voor het monteren van speciale bijbehorende spikes. Ik vermoedde natuurlijk al dat dit een goede speaker was maar had geen bijzondere verwachtingen, gewoon gekocht voor de gein. Inmiddels heb ik de speakers al 3 maanden ongewijzigd op zijn plek staan zonder de behoefte te voelen terug te willen naar mijn eigenlijk veel duurdere speakers. Ze klinken homogeen, met een mooi midden en hoog, verbazingwekkend diep laag, zeer ruimtelijk en ondanks dat ze niet kritisch zijn laten ze alles in de installatie horen. Ik kan op deze speakers moeiteloos verschillen horen tussen versterkers. De 7.3 combineert prachtig met goede buizenversterkers. De 7.3 is veel beter, eigenlijk onvergelijkbaar, met de oude Diamond II's ondanks de verhalen in de Britse pers waaruit blijkt dat sommigen terug verlangen naar de eerste Diamond-series. De 7.2/7.3 heeft slechts enkele lauwe recensies in de vakpers ontvangen (de splinternieuwe Diamond 8 serie is daarentegen enthousiast binnengehaald). Op www.audioreview.com staan wel een aantal enthousiaste verhalen van gebruikers.

Wat leven we toch in een mooie wereld dat er zoveel te genieten valt voor zo belachelijk weinig geld. Maar er staan volgens mij nog steeds setjes te koop bij de Megapools voor 139 gulden per stuk. Mensen willen gewoon belazerd worden. En guess what? Vanwege verbouwing/verhuizing van een Megapool-filiaal in Den Bosch moest een paar weken geleden de winkel leeg. Staan die Diamonds daar voor 85 gulden per stuk treurig voor zich uit te kijken. Meteen laten inpakken natuurlijk. Voor een losse tweeter ben je meer kwijt.


EDITORS' CHOICE