ARTIKEL

Alles mag als het maar kwaliteit heeft

Rudy van Stratum | 02 februari 2001
Het was in de zomer van 1999 dat ik in een tuinstoel voor de tent in Frankrijk het nieuwe boek van bestuurskundige Paul Frissen aan het lezen was, toen voor mij alle stukjes van de puzzel van het leven op zijn plaats vielen. Ik kwam terug van vakantie, ik plofte de koffers in de gang neer, ik haastte me naar de computer en begon de titel van mijn boek waarin het allemaal moest komen te staan in te typen. Vanaf dat moment heb ik 6 weken zitten typen, af en toe moest ik naar mijn werk, maar dat waren bijna 6 weken onafgebroken genot.

Dat boek is begin 2000 uitgekomen onder de titel `Alles mag als het maar kwaliteit heeft` (te bestellen via www.etin.nl). Het gaat over werk en over hobby. Over economie dus, het vak waarin ik mijn brood verdien, en over audio, de hobby waar ik sinds mijn tiende aan verslaafd ben.

Enkele persoonlijke hoogtepunten uit mijn audio-geschiedenis die me te binnen schieten. Op mijn 15e maakte ik de overstap van een alles-in-een-setje naar een losse versterker: ik wist niet wat ik meemaakte, wat een verschil. Vanaf dat moment ging het niet alleen meer om de muziek maar ben ik apparatuur-fetisjist geworden. Alle type-nummers van audio-apparatuur uit die tijd ken ik nog steeds uit mijn hoofd, ik kom er niet meer vanaf. Een tweede belangrijk moment was toen ik in 1979 een oude Quad buizenset in Engeland aanschafte. Vanaf die tijd heb ik iets met buizen. Een derde belangrijk moment voor mij was de kennismaking met het tijdschrift Audio en Techniek in 1982. Vanaf dat moment heb ik iets met de producten van John van der Sluis. Een vierde moment ligt ergens rond 1986 toen ik voor het eerst een hele goede draaitafel met Denon MC-element hoorde op een nieuwe A1-versterker van Musical Fidelity. Vanaf 1993 (tot de opheffing van Audio en Techniek in 1999) heb ik in A&T een stuk of 10 artikelen geschreven over zelfbouw van buizenversterkers. Ik heb in een jaar of tien tijd (bijna) alles gebouwd wat maar denkbaar is: buizen, transistoren, klasse-A, klasse-B, hybride, Mosfet`s, penthode, triode, push-pull, single-ended, veel vermogen, weinig vermogen, OTL`s, voor-, eind-, geïntegreerd. Ik denk dat ik na de laatste overwinning, het bouwen van een werkende OTL, een beetje van mijn fetisjisme af ben. Ik ben aan het relativeren en filosoferen geslagen en kan nu ook van een `mindere` installatie genieten. Ik heb over deze ervaringen uitgebreider verteld in een lezing die ik mocht houden tijdens de VAD-dagen in Veldhoven van 1999
(binnenkort online op HiF.nl - red.)

Artikelen over zelfbouw hoef je van mij niet meer te verwachten. Ik zit meer te denken aan het schrijven van een aantal columns voor HiFi.nl over het vreemde audio-wereldje en de rare snuiters die daar rond lopen. Nu heb ik voor mezelf een pauze ingelast. Voorlopig zijn mijn meest recente bespiegelingen te vinden in het zojuist verschenen boek `Nix is wat het lijkt maar dat maakt het juist zo mooi` (Eburon, 2001).

Rudy van Stratum

Noot van de redactie:
Samenvattingen van de boeken Rudy zijn op HiFi.nl te lezen en ook te bestellen. Voor meer informatie:
redactie@hifi.nl


EDITORS' CHOICE