Artikelen van Ferd Op de CoulBach: Magnificat en cantates

Gepubliceerd op 17 november 2010
Auteur: Ferd Op de Coul
Glorious Bach - 171110Het schitterende Arnold Schoenberg Koor uit Wenen excelleert al jaren meer in meesterwerken van Bach en andere groten van de klassieke toonkunst dan in muziek van zijn naamgever Schoenberg, de avant-garde componist van de Tweede Weense School. Of de talloze bewonderaars van het koor daar rouwig om zullen zijn is vers twee. 
lees verder>>

Bernstein - Sibelius

Gepubliceerd op 15 augustus 2010
Auteur: Ferd Op de Coul
Bernstein Opnamen op cd of dvd met het symfonische oeuvre van Finlands grote nationale toondichter Jean Sibelius (1865-1957) zijn relatief, gemeten naast andere grote componisten uit vorige eeuw, zoals Mahler, R.Strauss, Prokofiev, Bartók of Strawinsky, eigenlijk vrij dun gezaaid. Ook de fonografische erfenis van geniale 20-ste eeuwse zuiderlingen als Debussy en Ravel, is die van Sibelius vermoedelijk de baas. Populariteit is, zelfs voor de klassieke markt, weldegelijk van belang.
lees verder>>

Verdi - Otello

Gepubliceerd op 12 mei 2010
Auteur: Ferd Op de Coul
Verdi - OtelloSoms komt bij mij wel eens de vraag op waarom een of ander drama de titel draagt waarmee dat opus het wereldrepertoire heeft gehaald. Bij Verdi’s dramatische meesterwerk, de opera `Otello` is natuurlijk primair Shakespeare, auteur van `Othello the Moor of Venice`, de naamgever.
lees verder>>

Bernstein met Debussy

Gepubliceerd op 4 maart 2010
Auteur: Ferd Op de Coul
Bernstein met DebussyDe bewering dat Italiaanse orkesten niet deugen voor symfonische muziek en alleen maar goed overweg kunnen met het opera-repertoire, is een van die typische vooroordelen die in de muziekwereld kennelijk niet weg te branden zijn. Je kunt vermoeden waar die mening op is gebaseerd: op het gegeven nl. dat Italie nooit een grote symfonische traditie heeft gekend zoals die wel in Duitsland, Groot-Brittannië, de Skandinavische en midden-en west-Europese landen tot ontwikkeling is gekomen.
lees verder>>

Ton Koopman - Batalha

Gepubliceerd op 1 oktober 2009
Auteur: Ferd Op de Coul
Batalha - Ton Koopman“Batalha” of “Strijd”, is de Spaanse of Portugese titel van een nieuwe orgel-cd waarop Ton Koopman zich kan uitleven in korte, karakteristieke composities van Spaanse en Portugese muziekvinders. Het Iberisch schiereiland heeft doorheen de eeuwen een rijke traditie opgebouwd van klassieke muziek, tot in onze tijd toe. Muziek voor alle instrumentale en vokale lay-outs. Vooral Renaissance en Barok hebben qua creativiteit, oneindig veel verbluffende muzikale hoogstandjes opgeleverd, al hebben daaraan ook componisten uit met name Italië, oa. Scarlatti en Boccherini, uitmuntend bijgedragen.
lees verder>>

Stravinsky - Petrushka / Pulcinella / Symphonies of Wind Instruments

Gepubliceerd op 1 oktober 2009
Auteur: Ferd Op de Coul
Jaap van Zweden - Symphonies Of Wind InstrumentsStrawinsky’s al decennia tot de eer der `klassieke` altaren verheven muziek voor de balletten Petrushka en Pulcinella zijn op een nieuwe sacd verklankt door het Radio Philharmonisch Orkest en de Radio Kamer Philharmonie, onder leiding van chef-dirigent Jaap van Zweden. Het derde werk op deze Strawinsky-cd is Symphonies Of Wind Instruments, andermaal met het RPO en Van Zweden op de bok.
lees verder>>

Moesica Poetica - Flor en Becker

Gepubliceerd op 25 september 2009
Auteur: Ferd Op de Coul
Moesica Poetica - Flor en Becker

Ooit van Christian Flor (1626-1697) gehoord, of van Dietrich Becker (1623-1679)? Beide 17e eeuwse Duitse heren hebben zich destijds verdienstelijk gemaakt met componeren en het is aan clavecinist-dirigent Jörn Boysen en zijn barokensemble Musica Poetica te danken dat nu ook dit tweetal aan de groeiende lijst van herontdekte klassieke muziekvinders werd toegevoegd.

lees verder>>

Sergeij Prokofiev - Oorlog en Vrede

Gepubliceerd op 20 mei 2009
Auteur: Ferd Op de Coul
Oorlog en VredeMet een behoorlijke portie pretenties moet Sergeij Prokofiev zich tot het componeren gezet hebben van een opera naar het magistrale epos "Oorlog en Vrede" van Ruslands grootste romanschrijver, Leo Tolstoi.
lees verder>>

EDITORS' CHOICE