REVIEW

Verdi - Otello


Ferd Op de Coul | 12 mei 2010

Soms komt bij mij wel eens de vraag op waarom een of ander drama de titel draagt waarmee dat opus het wereldrepertoire heeft gehaald. Bij Verdi’s dramatische meesterwerk, de opera `Otello` is natuurlijk primair Shakespeare, auteur van `Othello the Moor of Venice`, de naamgever.

Otello - VerdiMaar de indrukwekkende versie van deze opera op de recente Unitel Classica-dvd brengt mij op het idee, dat de titel even goed  Jago had kunnen zijn, omdat deze diabolische intrigant aan het hof van Otello op Cyprus in deze fantastische nieuwe dvd-productie zo prominent en dominant is uitgelicht en gefocused in het dramatisch verloop, dat je het gevoel krijgt dat niet Jago’s broodheer Otello, maar Jago zelf de grote dragende kracht is in dit drama van liefde, jaloezie, intriges, sinistere, niets ontziende moordende wraakzucht en ontembare wroeging.

Binnen het kader van prachtige, door streng-statische eenvoud suggestief ruimtelijke decors heeft regisseur Stephen Langridge deze wat mij betreft ideale `Otello` van de Salzburger Festspiele 2008 vorm gegeven.

Dat daarbij de muzikale en dramatische verrichtingen van de solisten, Wiener Staatsopernchor, het Salzburger Festspiele Kinderchor en de Wiener Philharmoniker onder leiding van Riccardo Muti een meer dan intens briljante muzikale interpretatie van Verdi’s meesterwerk etaleren, behoeft geen betoog. Muti kon beschikken over een indrukwekkend solistenteam, dat met de tenor Alexandrs Antonenko als Otello en de sopraan Marina Poplavskaja als zijn vrouw Desdemona twee ijzersterke Russische `dramatis personae` in huis had. Zowel vokaal als theatraal grote klasse, naast wie ook hun grote tegenspeler, de bariton Carlos Alvarez als Jago met zijn viriele, dramatische bariton en als twee druppels water lijkend op Robert de Niro, zijn sinistere intriganten-rol met uitmuntend dramatisch inlevingsvermogen gestalte gaf. Ook de Cassio-rol van Stephen Costello en de kleinere rollen zijn in deze opmerkelijk gave `Otello` voortreffelijk gecast.

Aldus zijn fantastische hoogtepunten te beleven, zoals het grote duet tussen Otello en Jago, het ontroerende Wilgenlied en Ave Maria van Desdemona. Dat alles met de schitterende Wiener Philharmoniker en de koren onder muzikale supervisie van Riccardo Muti, ja, dan durf ik gerust van een nagenoeg ideale `Otello` te gewagen, spannend om te zien, vol passie en ontroering om te beluisteren. Een ijzersterke opera-produktie die geen liefhebber zich kan laten ontgaan.


Aanvullende informatie:
Otello, opera van Guiseppe Verdi.
Libretto: Arrigo Boito, naar het drama van W.Shakespeare.
Salzburger Festspiele 2008.
Solisten o.a. Aleksandrs Antonenko, tenor: Otello; Marina Poplavskaja,sopraan: Desdemona. Carlos Alvarez, bariton: Jago, Stephen Costello, tenor: Cassio e.v.a.
Wiener Staatsopernchor, Salzburger Festspiele Kinderchor, Wiener Philharmoniker.
Regie: Stephen Langridge, decors: George Souglides.
Dirigent: Riccardo Muti.
Unitel Classica-dvd, PCM stereo.
Ondertitels: Eng. Germ. Fr. Sp.
Duur: 143 min.
Bonus: 20 min.

EDITORS' CHOICE