ARTIKEL

Napster

Marco Mulders | 01 december 2013

Napster? Ja, het staat er echt. Napster is back! Voor wie het gemist heeft: Napster is de naam van de peer-to-peer software waarmee muziekliefhebbers in 1999 voor het eerst op grote schaal online hun muziek konden delen. Na enkele rechtszaken (met die tegen Metallica als meest spraakmakende) werd Napster in 2001 uit de lucht gehaald, maar maakte het drie jaar later een comeback als betaalde downloaddienst.

In 2011 stierf dit initiatief een stille dood, waarna het bedrijf werd ingelijfd door Rhapsody, een streamingaanbieder uit de VS. En voilà, in juli betrad Rhapsody de Europese markt onder de merknaam die de leden van Metallica ongetwijfeld nog steeds een rood waas voor ogen bezorgt.

http://www.napster.com

 

Abonnement SpecificatieBesturingssysteem
GratisBeperktefunctionaliteit; Geluidsfragmenten van 30 secondenBrowser
NapsterUnlimited € 9,95 per maand; 30 dagen proefperiode (na invoeren creditcardgegevens)Onbeperktluisteren; offline luisterenBrowser; iOS 5.1 of hoger; Android (benodigdeversieverschilt per apparaat)

 

Muziek

 

Catalogus20 miljoen
CompressieAAC
Bitrate desktop64 of 192 kpbs
Bitrate mobiel64 of 192 kbps
Integratie muzieksystemenSonos
SociaalFacebook, Twitter en Google+

 

Opmerkingen

Napster excelleert vooral met zijn mobiele app. Deze heeft een prettige en zeer intuïtieve interface. De zoekfunctie is beter doordacht dan die van Spotify en levert behalve meer hits ook een overzichtelijkere lijst op. De browserfunctie werkt naar behoren, maar onderscheidt zich niet ten opzichte van de concurrentie. De gratis 'bladerfunctie' – bedoeld als appetizer – heeft een beperkte functionaliteit. Zo duren geluidsfragmenten slechts 30 seconden (wie durft er nog over de anderhalve minuut van DWDD te klagen?) en werkt de radiofunctie niet. Opvallend: via Napster kun je onder meer naar Metallica luisteren.

EDITORS' CHOICE