ARTIKEL

Rdio

Marco Mulders | 01 december 2013

Rdio verscheen in augustus 2010. De dienst is ontwikkeld door Niklas Zennström en Janus Friis. Juist, de mensen achter Skype en, wie kent het nog, het jatprogramma Kazaa! Wellicht vinden de heren dat ze een slecht karma, want sinds oktober vorig jaar beschikt Rdio over een heus ‘artist program’.

Artiesten kunnen zich extra profileren door op Rdio een eigen pagina aan te maken, waarop ze hun afspeellijsten en voorkeuren kunnen delen – ook via media als Facebook en Twitter. Voor iedere nieuwe abonnee die artiesten via ‘social sharing’ aanbrengen ontvangen ze 10 dollar van Rdio.

http://www.rdio.com

 

Abonnement Specificatie Besturingssysteem
GratisGedurende zes maanden; per maand geldt een beperkt luistertegoed, zichtbaar via een krimpende groene balk; na zes maanden is het uit met de gratis pret en moet er gedokt wordenBrowser (Flash-plugin vereist)
Web €4,99 per maandOnbeperkt; geenreclameIdem
Unlimited €9,99 per maandOnbeperkt; geen reclame; offline luistereniOS 4.3 of hoger; Android 2.2 of hoger; Windows Phone 7 & 8; Blackberry OS 4.6 of hoger

 

Muziek

 

Catalogus20 miljoen
CompressieNaar verluidt mp3
Bitrate desktopNaar verluidt 192 kbps
Bitrate mobielNaar verluidt 192 kbps
Integratie muzieksystemenSonos, Roku streaming player & wireless speakers als Jambox
SociaalFacebook, Twitter en scrobblen

 

Opmerkingen

De Rdio interface heeft een onzichtbare scrollbar rechts van het midden. Het is uitermate irritant om die scrollbar steeds opnieuw te moeten zoeken. Ook heeft Rdio geen radiofunctie. De zoekfunctie binnen de catalogus levert hits op binnen playlists, dat dan weer wel. Verder is de interface vrij overzichtelijk. Ondanks herhaalde verzoeken, onder meer op het eigen forum, geeft Rdio officieel geen info over compressie en bitrates. Vragen hierover worden al twee jaar beantwoord met de mededeling dat het bedrijf 'momenteel met bitrates experimenteert’. Een zoektocht op Google leert dat verschillende bloggers op mp3 en 192 kbps uitkomen. Ook Wikipedia vermeldt mp3 als gebruikte compressie.

EDITORS' CHOICE