ARTIKEL

Putting it together

Jan de Jeu | 15 januari 2009 | Fotografie Jan de Jeu

We naderen het deel van de hal waarin componenten hun uiteindelijke vorm beginnen te krijgen. Aan de zijkant staan grote zwarte kunststof bakken. Elke bak bevat alle onderdelen die samengevoegd moeten worden tot één hoogwaardig Naim component. Opnieuw werkplekken met vooral dames. Ieder heeft achter zich een kleine lorrie staan met daarop een dummy exemplaar van het model dat zij op dat moment aan het bouwen is. De tijdsduur is afhankelijk van het type. De dame die het dichtst in de buurt zit vertelt dat zij gemiddeld ongeveer twee uur doet over het opbouwen van een kast met onderdelen. Ingewikkelde modellen met veel bouwstenen zoals bijvoorbeeld een HDX hard disc player of een NAP 500 power amplifier neemt beduidend meer tijd in beslag.

NAIM Assemblage

Achter een kastenwand resideren de heren van de testafdeling. Hier zie ik vrijwel alle voorkomende Naim typen. Voordat de aluminium kap er op gaat is er een laatste controle; werkt het apparaat naar behoren en voldoet het aan de specificaties. Opnieuw fascineert mij met name het oog voor detail. Ik kijk naar twee naast elkaar staande CD 5i CD spelers en verbaas me over het feit dat iedere ty-wrap in beide exemplaren exact op dezelfde plek zit. Een kleine verschuiving zou een klankverandering tot gevolg hebben die afwijkt van de beoogde sound.

NAIM Controle apparaat

Ik zie de ingenieuze ‘spacers’ die al die parallel lopende dunne draadjes op exact dezelfde onderlinge afstand houden, opnieuw in het kader van het gewenste klankbeeld. Opvallend zijn ook de zwarte kapjes die dienen om de daaronder gelegen onderdelen op een constante en dus optimale temperatuur te houden. Om het nog maar niet te hebben over de verende ophanging zoals ik op een zeer consequent doorgevoerde manier zie in de nieuwe SuperLine Reference phono amplifier. Moet ik nog vermelden dat het ook hier weer gaat om het optimaliseren van de klank?


EDITORS' CHOICE