ARTIKEL

On we go; Aro!

Jan de Jeu | 15 januari 2009 | Fotografie Jan de Jeu

Terwijl ik de informatie nog op me in laat werken loopt Doug alweer verder en komt aan bij een klein hoekje wat enigszins afgeschermd is van de rest van de afdeling. Een tafel met daarop een oude Naim versterker en phono trap met daarnaast een draaitafel waarvan de arm ontbreekt. Pas wanneer ik op het aangrenzende bureau vier rollen met dunne bedrading zie liggen wordt het me duidelijk. Dit kan alleen maar bedoeld zijn voor het bekabelen van een toonarm. Inderdaad ontwaar ik vlakbij de extreem lichte, stijve buis die uiteindelijk de basis voor een Aro toonarm zal vormen.

NAIM Aro

De naam is afgeleid van ‘Arrow’. Niet vanwege de vorm maar vanwege het materiaal dat betrokken wordt van een fabrikant van wedstrijdpijlen. Op een plank erboven een exemplaar waar de uit één stuk aluminium vervaardigde headshell al aan vastgelijmd is. Voor de duidelijkheid; de draaitafel staat er om te testen of de arm voldoet aan de specificaties. Kwaliteitscontrole is overigens bijna een obsessie bij dit merk. Alle componenten ondergaan in de loop van de productie vier kwaliteitscontroles, producten uit de toplijn, zoals de CD 555 CD speler en de NAP 500 eindversterker, worden zelfs nog een vijfde maal gecontroleerd, hetgeen geschiedt op de R & D afdeling. Distributeur Malcolm vertelt dat het percentage apparaten dat bij hem terugkomt voor reparatie bij dit merk extreem laag is. Veel lager dan bij andere merken het geval is.

Mijn vraag waarom Naim nooit zelf een draaitafel op de markt gebracht heeft wordt beantwoordt met de voor de hand liggende constatering dat er voldoende uitstekende draaitafels aangeboden worden. De Aro is in 1989 op de markt gebracht als een alternatieve arm voor de toenmalige Linn LP12 Sondek draaitafels. Vervolgens werd hij vaak gebruikt op Thorens draaitafels en nog steeds wordt hij geproduceerd omdat er blijvend vraag naar is.

NAIM Service rek

Doug vertaalt het als ‘trouw blijven aan zowel de oprichters als de eerste klanten van Naim’ en legt aansluitend de link naar de oude Naim modellen waar ook op de tweedehands markt nog steeds vraag naar is. Mede doordat zelfs de oudste exemplaren door eigenaren ingestuurd kunnen worden voor service of voor het vervangen van onderdelen. Een verhaal wat bevestigd wordt wanneer we later op de dag de serviceafdeling bezoeken waar we diverse vertegenwoordigers van die oudere generaties in de stellingen zien staan. Wachtend op service of reparatie.

A Naim will last a lifetime.


EDITORS' CHOICE