ARTIKEL

Compromissen?

Michel Hazen | 25 augustus 2003
Waar zitten nu de compromissen?

De compromissen bij projectie liggen op een aantal fronten:

Lichtsterkte: zoals eerder in dit artikel aangegeven is er een technische tegenstrijdigheid tussen lichtsterkte (ANSI lumen) en het contrast tussen de kleuren. De beste oplossing hiervoor is een goed te verduisteren projectieruimte, maar niet iedereen beschikt hierover of wil de woon- en leefruimte hierop aanpassen. Een mogelijke oplossing is een scherm met ‘gain’ of een zeer lichtsterke projector (> 1000 ANSI lumen). Bedenkt u zich dan wel dat het contrast in dat geval omlaag moet.

Geluidsproductie: op dit moment zijn er nog maar weinig projectoren te vinden zonder ventilator voor koeling. Alleen een handjevol CRT projectoren van fabrikanten als Barco en DWIN zijn `fanless`. De andere projectoren produceren altijd een bepaalde mate van geruis wat sommigen direct, of na verloop van tijd als hinderlijk kunnen gaan beschouwen. Zelf vind ik een geluidsproductie van ongeveer 32 dbA (of minder natuurlijk) prima acceptabel voor home cinema gebruik, 40 dbA en meer is echt hinderlijk.

Opstartsnelheid (time-to-view): in tegenstelling tot de time-to-view op een gewone-, plasma- of lcdtelevisie kost het een paar handelingen (en dus tijd) voordat het beeld op het scherm zichtbaar is.

Zelf vind ik bovenstaande zaken te overkomen, en bij gebrek aan onbeperkte ruimte en budget, maakt projectie het mogelijk om tegen acceptabele kosten te genieten van een kwalitatief goed groot beeld. Een goed projectiescherm is daarvoor wel essentieel. Tevens biedt projectie een aantal mogelijkheden om de techniek niet in uw interieur te laten domineren. En vooral dat laatste aspect zal u helpen in de eventuele ‘onderhandelingen’ met uw eega.

Projectieschermen

Projectieschermen

Projectieschermen

Gebruikte apparatuur

Lexicon DC-1 digital controller software versie 4
Marantz MA-700 THX mono’s (2 maal)
Marantz MA-500 THX mono’s (6 maal)
Toshiba SD-220E DVD speler
Sony SACD-555ES SACD speler
Sony JA-20ES minidisk
Sony Playstation2
Linn AV5140 front luidsprekers (bi-amped)
Linn Centrik center luidspreker (bi-amped)
Chario Constellation Lynx surround luidsprekers
MIT terminator 3 bekabeling
REL Q100E subwoofer
Behringer DSP8024 digitale equalizer voor subwoofer aanpassing
Micro Seiki DD33 draaitafel met Stanton 681EEE element

Marantz VP7200 projector
Beamax M-serie projectiescherm


EDITORS' CHOICE