ARTIKEL

Technische aspecten

Michel Hazen | 25 augustus 2003

Technische eigenschappen

Een projectiescherm heeft een aantal technische eigenschappen, waarbij een aantal als vanzelfsprekend mogen worden geacht, zoals een effen, glad oppervlak en geen invloed op de geprojecteerde kleur.

Een andere eigenschap kan zijn dat het scherm lichtabsorberend, lichtneutraal of lichtversterkend werkt. Lichtabsorberende schermen zijn perfect voor LCD- projectoren met slecht zwartniveau. Schermen met een witte coating zijn over het algemeen meer lichtneutraal dan schermen met een lichte zilverkleurige coating of parels die lichtversterkend werken (die lichtversterking noemt men ook wel ‘gain’). Stelt u zich overigens niet al te veel bij de lichtversterkende eigenschappen voor: Een scherm met een lichtversterkende eigenschap van ongeveer 1.1 tot 1.5 is het meest geschikt voor Home cinema.

Het laatste aspect met betrekking tot de meer technische eigenschappen betreft of het scherm reflectief en retroreflectief is. Reflectieve schermen zijn beter voor projectie vanaf het plafond en retroreflectief beter voor projectie vanaf de grond.

Zoals ook eerder gezegd, is het de bedoeling dat een projectiescherm behoorlijk wat jaren meegaat en dus ook vele malen op en neer gelaten gaat worden. Om te voorkomen dat tijdens het oprollen van het scherm de boel gaat kreukelen zijn goede schermen uitgerust met een zogenaamd ‘anti leathermark’ of ‘tab tension’-systeem. Dit zijn een aantal geleidende rollen of touwen gespannen door ringen in de behuizing van het scherm die het kreukelen en opkrullen van het doek voorkomen.


EDITORS' CHOICE