ARTIKEL

Tips voor aanschaf

Michel Hazen | 25 augustus 2003

Waar moet u op letten bij de aanschaf van een projectiescherm?

Op de eerste plaats bekijk de ruimte waar het scherm geplaatst zou moeten worden en bepaal aan de hand van de plafondhoogte, de muurbreedte en de bevestigingsmogelijkheden de maximale afmetingen en type. Een ander aspect om mee te nemen is de optimale kijkhoek, m.a.w. hoe gaat u ten opzichte van het scherm zitten.
 
Wanneer je het maximale uit je projectorscherm wilt halen, zorg dan dat je het scherm in een ruimte plaatst die goed te verduisteren is. Daarnaast kan het scherm het beste opgehangen worden tegen een donkere achtergrond. Ik besef me goed dat een witte wand meer gangbaar is en daarbij is een goede beeldkwaliteit ook mogelijk, maar een donkere achtergrond (inclusief plafond) is beter. De meeste schermen hebben overigens rondom een zwarte buitenrand om zo het contrast beter uit te laten komen en kleine tekortkomingen in het ‚Äėpassend maken‚Äô van het projectiebeeld op het scherm te camoufleren. Handig, dit ‚Äėverkoopt‚Äô intern beter dan uw muur √®n plafond zwart willen verven‚Ķ

Projectieschermen

De levensduur van een projectiescherm is erg lang (reken op 10 jaar en meer), dus maak een afweging tussen de kosten en de investering: koop liever in één keer iets goeds dan een paar keer iets matigs. M.a.w.: bezuinig niet op uw scherm en maak er dus ook geen sluitpost van bij de aanschaf van een projector. Gelukkig zijn goede projectieschermen betaalbaar, zoals het door Beamax (www.beamax.com) ter beschikking gestelde M-serie projectiescherm. 

Kies een type dat het meest geschikt is voor de toepassing die u in gedachten heeft:
 
1. Type (portable, vast formaat, oprol)
2. Bediening (handmatig, elektrisch)
3. Beeldverhouding (1:1, 4:3  of 16:9)
4. Grootte (diameter) in relatie met de projector
5.¬†Technische eigenschappen (lichtneutraal, lichtversterkend, ‚Äúanti-leathermark‚ÄĚ of ‚Äútab-tensioned‚ÄĚ systeem)

Bovenstaande punten worden vervolgens afzonderlijk besproken...


EDITORS' CHOICE