ARTIKEL

Typen en bediening

Michel Hazen | 25 augustus 2003
Type scherm

Natuurlijk bestaat de mogelijkheid het beeld van de projector op een lichte muur te projecteren (geen scherm dus) maar het kwaliteitsverschil met een goed projectiescherm is echt enorm. Mijn stukadoor heeft echt zijn best gedaan om alle muren zo glad mogelijk te krijgen, maar ik kan dit echt niet aanraden. Nogmaals, maak van het projectiescherm geen sluitpost.

Er zijn verschillende types projectieschermen:

1. Portable, oprolbare projectieschermen
2. Vast formaat (permanent) projectieschermen (wordt vaak een ‘display’ genoemd)
3. Oprol projectieschermen (handmatig of automatisch)

Omdat portable projectieschermen en displays over het algemeen gebruikt worden in bedrijfsomgevingen en een permanent vast formaat scherm wel het functioneel voordeel heeft dat het nooit op zal kreukelen of krullen maar, naar mijn mening, minder esthetische voordelen dan een oprolscherm heeft, ga ik op beide types in dit artikel niet verder in. Ik zal het in dit artikel voornamelijk hebben over oprol projectieschermen.

Bediening

Oprol projectieschermen hebben het voordeel dat ze vrijwel volledig in het interieur verborgen kunnen worden. En dit is een absolute plus voor degenen onder ons die wel willen genieten van homecinema, maar niet daarvoor hun hele interieur in dienst willen stellen. Een belangrijk aspect in de keuze tussen een handmatig- of een elektrisch bedienbaar projectiescherm is het comfort. Of noem het de ‘time-to-view’ tijd: hoe lang duurt het voordat er genoten kan worden van het beeld op het scherm? Er dienen een aantal handelingen verricht te worden, zoals de projector aanzetten en het scherm naar beneden laten. Eerlijk gezegd zie ik mezelf niet iedere keer handmatig het scherm naar beneden en boven draaien of trekken. Proefondervindelijk kwam ik erachter dat de opstarttijd van de door Marantz beschikbaar gestelde VP-7200 projector vrijwel gelijk was aan de ‘neerlaat-tijd’ van mijn Beamax scherm. Een TV heeft natuurlijk een kortere ‘time-to-view’, maar eerlijk gezegd vind ik het verschil voornamelijk gevoelsmatig: tenslotte voelt 10 minuten file ook als een uur aan.

Projectieschermen


EDITORS' CHOICE