Actieve versus passieve cross-overs en de gevolgen voor de aansluiting
Het gros van de verkochte luidsprekers is inwendig voorzien van een cross-over filter of scheidings filter. Dat filter zorgt ervoor dat de woofers uitsluitend energie in de bassen krijgen en de tweeters uitsluitend de hoge tonen voor de kiezen krijgen. Er is nog een andere optie om de signalen te scheiden en dat is tussen de voor- en eindversterker. Met het gebruik van een elektronisch actief cross-over dat net als bij een passief cross-over aangepast moet zijn aan de speakers zelf. Het cross-over kan los zijn uitgevoerd of ingebouwd worden in de eindversterkers (o.a. Linn).
Het gebruik van een actief cross-over heeft grote voordelen waaronder:
- Elke versterker krijgt ruimte zijn eigen specifieke taak optimaal te volbrengen.
- Onvermijdbare fase fouten van passieve cross-overs kunnen niet of in mindere mate ontstaan bij actief filteren.
- Het ontbreken van spoelen en condensatoren in de signaalweg naar de luidspreker beïnvloed de geluidskwaliteit zeer positief
- Het ontbreken van spoelen en condensatoren koppelt de speaker unit direct met de versterker. De versterker kan de speaker unit beter in de hand houden (denk aan de dempingfactor).
- De versterkers kunnen voor de hoge tonen kleiner en met minder vermogen uitgevoerd worden.
Nadeel is naast de behoorlijk hoge kosten voor versterkers, filter en bekabeling, dat de speakers met de filters en de versterkers één geheel vormen en dat upgrades niet realiseerbaar zijn, anders dan door hoge kosten te maken.
Â
Actieve luidsprekers aansluiten
Een combinatie van actief filteren, eindversterking en luidsprekers in een enkele kast noemen we actieve luidsprekers. Actieve luidsprekers worden aangesloten op een voorversterker en aangestuurd op lijn niveau of tegenwoordig zelfs digitaal vanuit een cd loopwerk of mengtafel. Dit soort speakers vindt vaak toepassing in studio’s (o.a. Yamaha, Genelec en M&K), maar ook in de huiskamer (o.a. B&O, PMC en Meridian). Soms zijn deze speakers instelbaar op de akoestiek. Het is gemakkelijk om lange kabels toe te passen, verkrijgbaar tegen een veel lagere prijs dan lange luidsprekerkabels en bovendien geven lange signaalkabels soms minder verlies. Hier geldt nog sterker dat een upgrade van eindversterker of speaker onmogelijk is. De combinatie ligt immers geheel vast en is bepaald door de fabrikant.