ARTIKEL

Spades, stekers etc.

Daar waar de kabel moet worden aangesloten aan de versterker of de luidsprekers wordt een stukje isolatiemateriaal verwijderd. Het is nu mogelijk de blank gemaakte draad aan te sluiten aan de terminals. Wie na verloop van tijd de moeite neemt de kabel eens aan de uiteinden te bekijken zal opmerken dat het koper of zilver geoxideerd is. Omdat koperoxide een slechte geleider is voorkomt men het oxideren door spades (vorkjes) of banaan stekers aan het uiteinden van de kabel te monteren. De inwerking van zuurstof wordt onmogelijk gemaakt door de kabeleinden te solderen of met speciaal gereedschap in de connector te persen. Veel versterkers en luidsprekers zijn voorzien van terminals die blank draad accepteren, banaanstekers accepteren en/of spades. De meningen lopen uiteen of banaan stekkers of spades de voorkeur hebben.

Het aansluiten van kabel en interconnect (c) Xingo Het aansluiten van kabel en interconnect (c) Xingo
Verschillende soorten aansluiting: banaan en vork

HetIn de budget sector zijn versterkers en luidsprekers vaak voorzien van verende aansluitingen. Op die plaatsen kan een op de geleider geperste pin uitkomst brengen om oxidatie tegen te gaan.

Behalve deze afwijkende aansluiting zien wij ook Ocos connectoren toegepast. Ocos is een coaxiale luidspreker kabel die afgewerkt wordt met eigen stekkers. Een laatste optie is het toepassen van Speakon connectoren. Veel toegepast in de professionele audio techniek en aan subwoofers. Het voordeel van een Speakon connector is dat kortsluiting tussen de geleiders niet kan voorkomen (tenzij de kabel is beschadigd), de verbinding erg degelijk is en de plus en de min connectie in één keer worden gemaakt of verbroken.

Het aansluiten van kabel en interconnect (c) Xingo
Luidsprekerkabels ondergaan de invloed van tijd...


EDITORS' CHOICE