REVIEWPS Audio

CD en DVD`s

De PWT kan nog meer dan gewone cd’s draaien. Ook DVD-R schijven met WAV bestanden zoals de Reference Recordings HRx uitgaven met 176,4 KHz 24 bits opnames. En dan zijn er HiRes downloads als je geen RR HRx ter beschikking hebt. Op diverse sites zijn HiRes proefdownloads te vinden. En met zo’n download kan een DVD-R gemaakt worden, maar waarom niet de download rechtreeks naar de PWD sturen via de USB mogelijkheid?

PS Audio Perfect Wave Transport en Perfect Wave DAC

De PWD wordt gelijk herkend als DAC door de gebruikte Windows Vista laptop als de USB kabel er tussen is aangesloten. De Engelse Linn en de Noorse 2L sites hebben een aantal gratis verkrijgbare HiRes opnames die onder andere de het 24/96 formaat hebben, de maximale resolutie voor de USB poort. De ontwerpers van de PWD sturen het signaal van de USB poort direct naar de I2S DAC ingang. Bij het afspelen met FooBar laat het scherm van de PWT de sample waarde 96 zien. Hoge resoluties hebben toch wat meer lucht en ruimte informatie dan het aloude 16/44,1 formaat. Het is wel opletten dat de opnames echt met een hoge resolutie zijn gemaakt niet kunstmatig verhoogd zijn. Ondanks het feit dat de USB ingang niet via een Lens gaat is de geluidskwaliteit opmerkelijk goed, misschien wel het beste dat we via USB hebben gehoord. Ruimte, transparantie en rust, het is er allemaal in ruime mate. Nog hogere resoluties kan de PWD ook aan, maar dan op dit moment enkel nog met tussenkomst van een schijfje. Het FIM label heeft ook een hoge resolutie opname ter beschikking gesteld voor een gratis download. De Carmen Habanera Fantasia opname is origineel een analoge en is in 32/352,8 omgezet. Dit kan de PWT niet aan via een WAV bestand op een DVD maar er is ook een 24/176,4 versie beschikbaar op de site. Deze is gedownload en op een DVD gebrand. Ook hier weer veel detail bij het afspelen. Luisteren naar dit soort hoge resolutie opnames werkt verslavend. Ook al kan de PWT/PWD gewone cd’s prachtig weergeven, een echt HiRes muziekbestand biedt veel meer informatie die met 16/44,1 toch achterwege blijft. Een beetje spitten op het internet leert al snel dat het aanbod aan hoge resolutie downloads tegen aantrekkelijke prijzen snel toeneemt.

Er is al opgemerkt dat het PS Audio logo op de PWT verschijnt bij het afspelen van een schijfje. Nu heeft de PWT ook een Ethernet poort en een SD kaart wordt meegeleverd. De SD kaart is niet het geheugen van de Digital Lens maar dient ergens anders voor. Wanneer de PWT is geregistreerd op de PS Audio website is dit van belang voor de garantie maar ook voor een aantal opties waaronder het gebruik van hoesafbeeldingen en titellijsten. Aansluiten van de PWT op het thuisnetwerk met internet toegang is eenvoudig met een voldoende lange ethernet kabel. Nog handiger is het om een ethernet naar WiFi omzetter te gebruiken zodat er geen kabel nodig is. Als er verbinding is met de PS Audio Globalnet ‘cloud’ dan verschijnt in het PWT scherm ‘internet ok’. Wanneer nu een cd wordt geladen dan komt de titel en de tracklijst in beeld. In het geval de verbonden website ook nog de hoesafbeelding voorradig heeft, dan komt die op de plaats van het PS Audio logo te staan. Deze informatie slaat de PWT automatisch op het SD kaartje op. De 1GB is voldoende voor heel wat cd informatie. De volgende keer als dezelfde cd in de lade verschijnt en ook al is de ethernet verbinding verbroken, dan haalt de PWT de opgeslagen informatie van de SD kaart op en toont ze op het schermpje.

PS Audio Perfect Wave Transport en Perfect Wave DAC

De Perfect Wave Transport en DAC zijn voorbeelden van toekomstvaste audio producten die weldoordacht zijn ontwikkeld en uitgevoerd. Het transport kan overweg met Red Book cd’s, geperst of gebrand en Dvd’s met WAV bestanden. SACD en DVDA schijven zijn niet te gebruiken wat te maken heeft met beveiligingszaken binnen deze formaten en het gebruik van een ‘computer’ drive. Met de opkomst van downloads als manier om muziek in huis te halen is de PWD daar perfect op voorbereid en de PWT ook als de download op DVD wordt gebrand. Als straks de Network Bridge beschikbaar is HiRes geluid helemaal makkelijk te verwerken. Naast alle technische kwaliteiten en mogelijkheden klinkt de combinatie muzikaal gezien ook nog eens bijzonder goed. PS Audio kan met deze combinatie de competitie met veel duurdere traditionele spelers/combinaties met een gerust hart aan net als met de paar veel duurdere high end muziekservers die er zijn.

MERK

EDITORS' CHOICE