REVIEWPS Audio

PWT en PWD met fysieke media

Maar nu terug naar de PWT-PWD combinatie en fysieke media. De combinatie is onderling verbonden met een door de importeur meegeleverde HDMI kabel. Netsnoeren zijn van Acoustic System net als de overige interconnects en luidspreker kabels. Overige apparatuur is een Audio Note Meishu met WE 300B buizen en Avantgarde Duo Omega weergevers. Bij het overhalen van de hoofdschakelaar aan de achterkant van de combinatie licht het LCD schermpje op. Bij de PWT verschijnt dan tegen een donkerblauwe achtergrond eerst Initializing gevolgd door Load Disk met een aardig symbooltje. Aanraken van het symbooltje zorgt ervoor dat de cd lade opent. Bij het inleggen van een cd valt het op dat de lade wat wiebelig is doordat het tandwielmechanisme om de lade te besturen maar aan een kant zit. Cd in de lade en een licht tikje ertegen doet hem inslikken. Met de meegeleverde afstandsbediening kan dit uiteraard ook. Dan verschijnt een grote 1 op het schermpje met daarboven de symbooltjes voor Play, Stop, Repeat en Eject. Rechts komt (nu nog) het PS Audio logo in beeld.

PS Audio Perfect Wave Transport en Perfect Wave DAC

Op de PWD verschijnt in het scherm ook een aantal symbolen. Zo is er een voor de sample waarde, de keuze van het filter, de fase en welke input is geselecteerd. Het staat de gebruiker vrij om de laatste zelf van een naam te voorzien. Het aanraken van het symbool zorgt voor een keuze lijst met beschikbare ingangen en bij keuze van een ingang is een volgende mogelijkheid het benoemen ervan. Hiervoor verschijnt een QWERTY toetsenbord op het scherm. Makkelijker kan eigenlijk niet. Voor de eerste cd valt de keuze op Native voor de sample waarde, Auto als filter, de fase blijft ongemoeid en als input is I2S een goede start.

Terug naar de PWT waar nu een vinger op het Play-icoon ervoor zorgt dat de cd hoorbaar naar een hoge snelheid spint gedurende een seconde. Hierna is de speler stil. Als het volume op de versterker wordt opgedraaid, blijven de luidsprekers stil. Wat nu? Al snel blijkt het de PWD te zijn. Die heeft een eigen volume regeling en wanneer de stroom uitvalt of zoals nu voor het eerst erop komt, staat het volume op nul. PS Audio is van mening dat – ondanks het feit dat ze voorversterkers maken – geen voorversterker de beste voorversterker is. Daarom zit er een volume regeling in de PWD. Met een vinger of de afstandbediening is het volume snel op 100% of wel 2 Volt uitgangsspanning gezet en komt er muziek uit de weergevers. Overigens is het volume de enige instelling die bij een stroomonderbreking naar de standaard instelling gaat. Alle overige aangepaste instellingen blijven bewaard.

PS Audio Perfect Wave Transport en Perfect Wave DAC

Bij het beluisteren van een aantal cd’s vallen twee zaken op. Als er niet eerst op Stop wordt gedrukt maar gelijk op Eject, dan blijft de muziek gewoon nog doorspelen terwijl de cd lade al geopend is en de cd verwijderd. Dit kan een kleine drie minuten duren; de PWT is met recht een Memory Player. Een andere ervaring is de intensiteit van het LCD scherm. Het is afhankelijk van de hoeveelheid omgevingslicht. In een ruimverlichte omgeving is het scherm sterker verlicht dan in een donkere omgeving. Als het licht afgedekt wordt door een lichaam bijvoorbeeld bij het wisselen van en cd, dan verandert de intensiteit van het LCD scherm.

Na uren geluisterd te hebben is de conclusie voor gewone Red Book cd’s dat de speler combinatie een heel rustig muziekbeeld neerzet. Het geluid is nooit vermoeiend, de presentatie biedt een mooie ruimtelijke afbeelding en de coherentie is uitstekend. Belangrijker, de combinatie transport en DAC zorgt voor een heel muzikaal geheel door de dynamische eigenschappen en de timing die perfect is. Nergens is er het gevoel te bespeuren dat de musici niet samen spelen maar ieder apart in een ruimte. En nergens zijn scherpe randjes te ontdekken die vaak aangeven dat er digitaal bronmateriaal wordt gebruikt. De PWT/PWD als cd speler kan zich meten met de top van de ‘reguliere’ cd spelers.

MERK

EDITORS' CHOICE