REVIEWPS Audio

Zelfs de Mac niet

Een computer, hoe stil ook zoals een Mac Mini, doet altijd nog andere zaken terwijl een stuk muziek wordt verwerkt. Naast de invloed van huishoudelijke bezigheden van het computer besturings systeem is een computer ook elektrisch druk bezig. Logisch, het apparaat is gebouwd om gegevens te verwerken en niet om puur muziek te maken. Wat we dus eigenlijk willen is een pure ‘muziekserver’ die audio cd’s behandelt als data cd’s. Dus geen computer die muziekweergave ‘erbij’ doet.

Aan het beperkte rijtje pure muziekservers is nu de PS Audio Perfect Wave Transport en Perfect Wave DAC toegevoegd. Deze combinatie komt niet zomaar uit de lucht vallen omdat muziekservers aan populariteit winnen. Het Amerikaanse PS Audio heeft een lange geschiedenis in het werken met digitale bronnen. Paul McGowan, de P in de naam PS Audio, heeft al in 1996 onder de naam Genesis Technologies de Digital Lens op de markt gebracht. In die tijd was dat een revolutionair apparaat en dat is het dertien jaar later nog steeds. De Digital Lens maakt gebruik van geheugen om muziek in op te slaan en vandaar weer door te sturen verder de audio keten in. Het geheugen is niet groot genoeg om een hele cd in op te slaan, en dat hoeft ook niet. De Genesis lens heeft een geheugen dat genoeg is om enkele seconden muziek in op te slaan net genoeg om de jitter, weer een van de analoge componenten van digitale audio, te elimineren. Jitter is kort gezegd een tijdprobleem dat zich voordoet bij het aflezen van een cd en het verder verwerken van de muziekgegevens. Naast het zich ontdoen van jitter verwijdert de manier waarop de lens werkt ook allerlei huishoudelijke gegevens die op een cd staan in de vorm van subcodes die ondermeer aangeven wanneer er een nieuwe track aankomt. Muziek die via de lens gaat is dus het meest pure dat van een cd kan afkomen.

PS Audio Perfect Wave Transport en Perfect Wave DAC

In meer recente jaren is PS Audio blijven werken aan een perfecte oplossing voor digitale audio. Veel van de PS Audio medewerkers in Boulder Colorado zijn computer liefhebbers maar constateren toch dat een computer meer geschikt is voor andere zaken dan audio weergave op hoog niveau. Dat PS Audio ook veel waarde hecht aan wat hun klanten en toekomstige klanten vinden blijkt uit de shows zoals CES in de VS en dichter bij huis de High End in München waar ze telkens de meest recente versie van de muziekserver tonen in testversies. Zo heeft het systeem een tijd onder de werknaam Memory Link zich vertoond aan het publiek. Pas begin dit jaar is het product af en kunnen we spreken van de Perfect Wave Transport en Perfect Wave DAC.

In de Perfect Wave Transport of PWT vinden we zaken terug waar PS Audio zich al lang mee bezig houdt. McGowan verwijst zo bijvoorbeeld naar de Power Plant, de stroom re-generator die het bedrijf levert. Het kan niets veranderen aan de inkomende stroom maar kan die wel hergenereren zonder alle vervuiling die in het originele signaal zit. Op deze manier gaat ook de PWT te werk. De luisteraar luistert nooit direct naar de cd, altijd naar de bewerkte, geschoonde gegevens. Dit doet de PWT door de aangeboden cd te lezen met een cd ROM mechanisme, dus eigenlijk een computer cd drive en geen top model Esoteric of Philips audio drive die de meeste high end cd spelers gebruiken. De PWT is geen computer als zodanig, het is een high end audio speler die gebruik maakt van computer technieken. Er zit een microprocessor in net als een in een computer, maar deze is geprogrammeerd om enkel audio gerelateerde zaken te verwerken. Het besturingssysteem is door PS Audio zelf geschreven. De software gebruikt een eveneens door PS Audio geschreven Multiple Read Error Correction protocol – een soort Exact Audio Copy - om de gegevens bevrijd van de single speed – read once audio verwerking zo accuraat mogelijk te rippen van de cd als data en dan over te dragen aan de ingebouwde Digital Lens. Deze versie van de Digital Lens heeft nu een geheugen capaciteit van 64MB en kan dus een aantal minuten muziek opslaan. Ontdaan van alle niet noodzakelijke gegevens zoals de genoemde subcodes krijgt het muzieksignaal van de Lens ook een nieuwe nauwkeurige klok mee. De PWT stuurt nu het geschoonde, ge-herklokte signaal door naar de PWD of een andere DAC. Het uitsturen kan via een heel scala aan mogelijkheden.

PS Audio Perfect Wave Transport en Perfect Wave DAC

Om te beginnen is er een TOSLINK optische uitgang, dan is er een standaard S/PDIF RCA uitgang. Gebalanceerd uit is aanwezig in de vorm van een AES/EBU XLR uitgang, maar verreweg de mooiste uitgang is toch wel de I2S – I squared S. Deze uitgang maakt gebruik van een HDMI kabel en is voorlopig enkel te gebruiken in combinatie met de PWD vanwege het eigen PS Audio protocol dat is gebruikt. Het grote voordeel van I2S is dat het standaard protocol is voor communicatie tussen cd spelers en DAC chips of deze nu intern of extern zijn. Een I2S signaal is in tegenstelling tot een S/PDIF signaal een parallel signaal van data (muziek) en klokinformatie. S/PDIF is een gemultiplext serieel signaal waarbij de diverse gegevensstromen eerst in serie worden gezet, dan verzonden om daarna weer uitgepakt te worden. Bij het I2S protocol hoeven deze extra slagen niet te worden uitgevoerd.

MERK

EDITORS' CHOICE