REVIEWB&W

Panasonic, LG en de conclusie

Gastauteur | 04 oktober 2007 | B&W

Snelle zapper
Panasonic TX-26LX60F

koopgids 26 inch

Net zoals de JVC is de Panasonic erg hoekig en bijna als een kader afgewerkt. Het toestel heeft onderaan wel een luidspreker, en dat doet enigszins af aan het ontwerp. Wat ons echter meer opvalt, zijn de ontzettend spaarzame en eerlijk gezegd lelijke menu’s. Grafische hoogstandjes hoeven echt niet, maar voor een menu is de teletekststijl niet meer van deze tijd. Ook de afstandsbediening is maar gewoontjes, voor de meeste functies moet je langs het menu. Enkel de beeldgrootte kan vanaf de remote aangepast worden. De tuner zapt wel erg snel, maar we hadden hier en daar wel bedenkingen bij de kwaliteit. In standaardinstelling zijn we erg teleurgesteld over de Panasonic. Ook hier staat het beeld veel te donker en onze seksscènes stellen dat pijnlijk aan de kaak. Het scherm kan wel bijgeregeld worden en de beelden zijn dan mooi scherp en kleurig, zonder echt overdadig gesatureerd te zijn. Enkel de kleurbalans lijkt enigszins slechter dan bij de competitie, zoals duidelijk getoond wordt door de grijze testbeelden. Het scherm presteert overal erg matig en kan zich net als de Samsung niet echt onderscheiden. De prijs is wel iets billijker, maar toch nog te duur voor een scherm met deze eigenschappen.

Panasonic TX-26LX60F >>
Puntenscore 71/100
Prijs-kwaliteitverhouding 65/100
www.panasonic.nl |  1.100 euro 


Scherp geprijsd, redelijke prestaties
LG 26LC2R

koopgids 26 inch

De matzwarte LG is een statige verschijning. Een eenvoudig alu streep siert de voorzijde. Het toestel zal het prima doen in je interieur als je van sober houdt. Bij het uitpakken slaat de schrik ons om het hart als we de handleiding vinden. Het betreft een boekwerk van een kleine 600 pagina’s. Die zijn gelukkig niet allemaal nodig om de werking van het toestel uit te leggen, want nader onderzoek leert ons dat het gaat om een gebundelde versie in acht talen. We zien liever een aantal kleinere versies, dit is erg onhandig om bij de hand te houden. De aansluitingen zijn allemaal prima bereikbaar, enkel de hoofdtelefoonaansluiting ontbreekt op de lijst. Hoewel de tuner mooie beelden levert, is het niet echt handig zappen met dit traag reagerende toestel. De remote is goed, maar nogal overladen met minder nuttige toetsen. Uitzonderlijk is er ook een toets beschikbaar om de helderheid van het scherm on-the-fly aan te passen. We vinden het eerder een gimmick, een goed scherm heeft dit niet nodig. De beeldkwaliteit is overigens wat ondermaats in de standaardinstelling. Zelfs na het bijregelen blijft er een spoor van kleur in de grijzen achter, hoewel dat het algemene kijkplezier niet echt vergalt. Het geluid op deze set is goed, maar zeker niet uitzonderlijk.

LG 26LC2R >>
Puntenscore 72/100
Prijs-kwaliteitverhouding 76/100
www.lge.nl |  949 euro 


Conclusie

We kunnen duidelijk zijn: lcd-technologie gaat er met rasse schreden op vooruit en de prijzen dalen gestaag. Daardoor wordt deze categorie van schermen erg interessant. Opvallend is ook dat alle toestellen een identieke resolutie gebruiken, die natuurlijk HD Ready is. HDMI heeft eindelijk zijn vaste plaats verworven tussen de aansluitingen. Op sommige toestellen zijn er zelfs al twee HDMI-connectoren te vinden. De beeldkwaliteit is op alle schermen vrij goed tot zelfs zeer goed. Dat is echter enkel zo na wat afregeling. Met de standaardinstellingen is het dikwijls veel slechter gesteld, en dat vinden we erg jammer. Vooral de Acer ging uit de bocht tijdens de beeldtesten. We moedigen fabrikanten dan ook aan om minstens een instelling te voorzien die een goed neutraal beeld geeft, zonder overdreven contrast, helderheid of kleursaturatie. Na alle testen komt de Sony Bravia KDL-26U2000 uiteindelijk als grote overwinnaar uit de bus. Het toestel kaapt niet alleen de Beste Keuze-prijs weg, maar door zijn bijzonder aantrekkelijke prijs is het ook nog eens de Beste Koop. Het dient gezegd dat de Loewe Individual 26 Selection een waardige tweede positie inneemt voor de Beste Keuze. Het toestel leidt het peloton als het aankomt op eigenschappen, en we juichen Loewe toe voor het toevoegen van de DVB-tuners. We hopen dat andere fabrikanten deze weg volgen en dat televisiedistributeurs zoals Telenet en Indi deze configuraties willen ondersteunen. De prijs van de Loewe ligt jammer genoeg erg hoog. De tweede en derde plaats voor Beste Koop worden ingenomen door de LG 26LC2R en de Acer AT2605-DTV.


Testmethode

Alle toestellen worden geëvalueerd met behulp van onze referentie dvd-speler Denon 3910, de Digital Video Essentials test-dvd en de THX Optimizer. We gebruiken ook scènes uit de volgende films: Lord of the Rings - The Two Towers Extended Edition, Star Wars Episode II - Attack of the Clones, Brotherhood of the Wolf, Hero en House of Flying Daggers. We beoordelen hierbij de standaard instellingen maar proberen ook het toestel zo goed mogelijk af te regelen.


De geteste toestellen

Acer AT2605-DTV 8 www.acer.nl 849 euro
JVC LT-26X70BU 8 www.jvc.nl 1399 euro
LG 26LC2R 8 www.lge.nl 949 euro
Loewe Individual 26 Selection 8 www.loewe.nl 2499 euro
Panasonic TX-26LX60F 8 www.panasonic.nl 1100 euro
Philips Cineos 26PF9531 8 www.philips.nl 1400 euro
Samsung LE26R71B 8 www.samsung.nl 1200 euro
Sony KDL-26U2000 8 www.sony.nl 910 euro

Klik hier voor een vergrote afbeeldingKlik hier voor een vergrote afbeelding

MERK





EDITORS' CHOICE