Philips Cineos 26PF9531
De Philips Cineos is een fraai ogend toestel met zijn glanzend zwarte rand. Jammer genoeg zorgt die rand soms voor vervelende reflecties rond het scherm. De lijst met aansluitingen is erg uitgebreid, en bevat onder andere twee HDMI-ingangen en een digitale coax-ingang voor audio. Een pc sluit je aan via vijf cinch connectoren (RGB HV), eerder uitzonderlijk want de competitie opteert unaniem voor een standaard D-sub-aansluiting (VGA). Om de rij aansluitingen af te ronden is er ook nog een usb-slot. Vanaf een usb-stick kan de Cineos mp3-, jpg-, mpeg1- en mpeg2-bestanden lezen. In gebruik is de Philips best aangenaam. De afstandsbediening functioneert prima en de menu’s zijn erg volledig, maar de logica achter de opstelling en het navigatiegemak ervan zijn niet van de beste. Hier en daar lopen we wel eens verloren. Hoe is het beeld op deze Philips Cineos? Het geciteerde contrast van 3500:1 laat ons veel hopen, maar blijkt in realiteit weinig of niet voor te lopen op de concurrentie. De standaardinstellingen voor het beeld lijken ons niet altijd even geschikt. De “Natuurlijk”-instelling levert een te scherp contrast en de “Subtiel”-instelling is net dat: iets te subtiel. Gelukkig is het toestel bijzonder flexibel en kan het goed afgesteld worden. De lijst van beeldverbeteringen is lang: Pixel plus, digital natural motion, kleurverbetering, active control, mpeg artefact reductie, digital noise reduction en dynamisch contrast. Al deze filters kunnen afgezet of in verschillende stappen aangezet worden. Alles op maximum zetten bevelen we zeker niet aan. Na wat geregel waren we tevreden met het resultaat. Enkel de tv-tuner liet ons wat in de steek, we kwamen niet tot een stabiel signaal. Het toestel is goed, maar net te duur in zijn klasse.
Philips Cineos 26PF9531 >>
Puntenscore 71/100
Prijs-kwaliteitverhouding 51/100
www.philips.nl | 1.400 euro
Eenvoudig ontwerp, prima prestaties
Sony Bravia KDL-26U2000
Sony verblijdt ons meestal met een mooi ontwerp. Dit keer worden we echter verrast door een eerder gewoontjes aandoend uiterlijk. Luidsprekers zijn onderaan ingewerkt in een lichtgrijze, eenvoudige behuizing. Voor de buitenkant lopen we misschien niet echt warm maar voor de rest wel. Het toestel beschikt over alle noodzakelijke aansluitingen, die bovendien zeer makkelijk bereikbaar zijn. Er is ook een DVB-T-tuner aan boord en een slot voor een CAM (Conditional Access Module). Niet echt nuttig in België vanwege het beperkte DVB-T-aanbod, maar alvast een stap in de goede richting.
Instellen verloopt vlot en zonder problemen, en we zijn erg tevreden met de resultaten van de tuner. Zoals bij alle sets is het beeld te scherp in de standaard beeldafstelling. De zwartweergave is goed, maar ook hier gaat dat ten koste van detail in het donkergrijs. Het contrast staat bovendien op maximum zodat ook de witte tinten wat aan detail verliezen. De set kan wel heel goed afgesteld worden, en geeft overigens een prima kleurbalans. Tijdens het afstellen merken we dat de digitale filters af en toe aanslaan, vooral om de zwartweergave te verbeteren. Tijdens het kijken lijdt dat echter niet tot problemen.
Geluid is in deze categorie zelden van hoge kwaliteit, maar de Sony doet erg zijn best. De speciale filters zoals BBE ViVA (best voor muziek) en Dolby Virtual (voor film) kunnen geen wonderen verrichten, dus zet ze niet altijd aan. In sommige gevallen helpen ze wel en vermits je ze met de afstandsbediening makkelijk aan of uit kan zetten, raden we je aan om het gewoon uit te proberen. Gelukkig is het gebruiksgemak voorbeeldig. De afstandsbediening oogt misschien eenvoudig, maar de belangrijkste functies zijn snel bereikbaar. We zijn uitermate tevreden over dit toestel.
Sony Bravia KDL-26U2000 >>>
Puntenscore 78/100
Prijs-kwaliteitverhouding 87/100
www.sony.nl | 910 euro