REVIEWA Capella

Computer vs. CD-loopwerk


Guido de Kanter | 02 november 2004 | A Capella

Ik heb bij de bespreking van de genoemde apparaten niets specifieks gezegd over luisteren met de computer, terwijl de hele oefening juist daar om was begonnen. "Met een topkwaliteit externe DAC of een dito ingebouwde geluidskaart kan het allemaal nog beduidend mooier klinken", schreef ik bij mijn bespreking van iTunes in juli. Het is precies zo uitgekomen. De directe vergelijking tussen een goed CD-loopwerk (in dit geval mijn Philips DVD-963SA) en mijn G5 met iTunes wijst uit dat die laatste zelfs met WAV iets aan ruimtelijke afbeelding en dynamiek inboet, maar veel meer dan een fractie is het niet. Als ik voor mezelf spreek, vind ik dat een kleine opoffering vergeleken met de voordelen die luisteren per computer oplevert.

PC en DAC (c) Xingo

Anderzijds ben ik zeker niet van plan mijn Philipsje eruit te gooien. Alleen al psychologisch is een installatie zonder "eigen" spelers een onwennig fenomeen, en het is goed te weten dat een dedicated loopwerk de meeste kwaliteit levert als ik er écht goed voor ga zitten. Bovendien heb ik geen zin om altijd de computer te moeten aanzetten als ik alleen even een CD’tje wil draaien.


Vooruitblik


Ik schreef in mijn iTunes-artikel nog iets: dat er over het thema hifi en computer nog veel te onderzoeken en te schrijven valt. Dat blijft zo, ook al is er nu een gaatje gedicht. Ik ben van plan te gaan schrijven over interne geluidskaarten, waar ik misschien ook een "huiskamer-PC" omheen ga bouwen, over de computer als recorder en over computeruitbreidingen die het bedieningscomfort verhogen. Afstandsbedieningen bijvoorbeeld.


Conclusie


Met elk van de geteste omzetters geeft de computer een absoluut bevredigende geluidskwaliteit. Dat mag Goed Nieuws® heten, lijkt me. Wie voor weinig geld een begin wil maken, schaft de Behringer Ultramatch 2496 aan. Ik beveel hem ook aan aan diegenen die een iets dikkere portemonnee hebben. Zij hangen er de Apogee Mini-DAC achter.

Met dank aan De Groef, Groningen en de Future Store, Utrecht.

EDITORS' CHOICE