ARTIKEL

Indiana Line en DSPeaker Anti-Mode, BS Audio en slotwoord

Ook zeer betaalbaar maar dan wel volledig geassembleerd zijn de mooie, slanke luidsprekers van Indiana Line, die op een bescheiden geluidsinstallatie echt verbluffend goed muziek staan te maken. Het geheim zat hem niet alleen in een prima ontwerp (hoewel dat natuurlijk wel een eerste vereiste is) maar ook in de toepassing van het DSPeaker Anti-Mode 2.0 Dual Core systeem dat hier werd gedemonstreerd. DSPeaker kennen we nog van het prijswinnende 8033 systeem dat in 2008 al hoge ogen gooide bij collega René van Es.


Indiana Line

Het nieuwste systeem is niet alleen geschikt voor subwoofers, maar kan voor een full-range hifiset de probleemfrequenties in een ruimte meten met de bijgeleverde meetmicrofoon en die zeer nauwkeurig corrigeren. Het resultaat is een veel opener en uitgewogener klank met meer ruimtelijkheid en kleine detaillering omdat er vrijwel geen maskerende staande golven meer voorkomen. We kennen dit systeem natuurlijk al van surroundreceivers, maar nu is het voor de nog alleszins betaalbare prijs van 879 euro ook beschikbaar voor stereoliefhebbers. Zeer interessant.

BSAudio
Een andere innovatie zien wij bij Bouke Seelemeijer van BSAudio. Iedereen die wel eens een hifibeurs heeft bezocht kent hem vanwege zijn enthousiaste presentaties met de Zwitserse designluidsprekers van Piega, die er niet alleen mooi uitzien maar ook erg goed klinken (niet in de laatste plaats door de geweldige ribbon tweeters die er in zitten). Maar nu demonstreert hij met een nieuw systeem dat hij zelf op de markt gaat brengen onder de naam Libera Uno.


BS Audio

We ontmoeten de ontwerper die in aandoenlijk gebroken Nederlands (hulde voor de dappere en alsnog glorieus geslaagde poging!) aan het geïnteresseerde publiek de zeer ingewikkelde techniek achter zijn ontwerp uitlegt. De eerlijkheid gebiedt te zeggen dat we er het allerfijnste niet helemaal van snapten, maar het toegepaste principe berust op een uiterst nauwkeurige correctie van de faseproblemen waar bijna elke luidspreker mee te maken heeft. Door deze op te lossen kun je verbluffende dingen doen met de luidspreker zonder dat je het stereobeeld verliest. Eén van de luidsprekers onder een hoek van bijna dertig graden schuin houden? Geen probleem, stereobeeld blijft intact. Er pontificaal voor gaan staan? Geen verschil te horen. Midden tussen de luidsprekers plaatsnemen? Dieptebeeld blijft hoorbaar. De klank was dynamisch en snel, een zeer interessant systeem om eens nader aan de tand te voelen.

Tot Slot
De derde editie van X-fi zal de boeken ingaan als een succesvol evenement waar zowel bezoekers als deelnemers tevreden op kunnen terugkijken. Een leuke mix van betaalbaar en ‘for the happy few’ en van oude en nieuwe technologie. En met verrassend veel interessante Nederlandse merken, deze show had overduidelijk nergens anders kunnen plaatsvinden.

Een pluim op de hoed van de organisatie derhalve. Zij zijn er met een klein team in geslaagd om een evenement van deze omvang goed neer te zetten. We stipten het in de introductie van dit verslag al aan; er moet volgende keer echt iets van bewegwijzering of een plattegrondje komen, hoewel het ontbreken daarvan niet tot grote logistieke problemen heeft geleid. Maar aan de formule zelf hoeft eigenlijk niet veel meer gesleuteld te worden. Zo is het prima, volgend jaar wat plooien gladstrijken en iedereen heeft het weer uitstekend naar de zin. 

EDITORS' CHOICE