ARTIKEL

Lees ook het verslag van X-fi 2012

Je kunt er niet omheen: de hifi-industrie is weer neergestreken in het Koningshof in Veldhoven, de plek waar jarenlang de VAD show werd georganiseerd.

De keuze van de VAD organisatie om naar een modernere en meer centraal in Nederland gelegen locatie te verhuizen was een moedige, en wellicht noodzakelijke, poging om de hifi-industrie onder de aandacht te brengen van een bredere doelgroep.

Helaas blijkt de audiomarkt weerbarstiger dan gedacht en keren we in 2012 weer terug naar de vertrouwde locatie in Veldhoven. De vaste bezoekers van de VAD - en nu dus de X-fi - malen er echter niet om: er zijn louter positieve geluiden te horen in de wandelgangen. Blijkbaar is er onder hifi-liefhebbers een grote behoefte aan deze traditionele show-opzet.

De sfeer in het Koningshof was dan ook uitstekend: de zalen en de gangen waren prettig gevuld en er was voldoende tijd en ruimte voor een praatje en een plaatje. Dat de organisatie nog een paar puntjes op de spreekwoordelijke i moet zetten blijkt uit de afwezigheid van een goede bewegwijzering of een gedrukte lijst met deelnemers en plattegrond. Alleen postduiven en regelmatige bezoekers weten de weg in de Koningshof blindelings te vinden. Ook voor ons zat er niets anders op dan de show kamertje voor kamertje af te werken.

D&D Audio
In de stijlvol gedecoreerde ruimte van D&D Audio ontdekken we tot onze verrassing een nieuw merk. En daarmee bedoelen we een nieuw merk voor D&D Audio, want het in de jaren ’50 van de vorige eeuw door Georges Cabasse opgerichte bedrijf is natuurlijk geen onbekende op de Nederlandse markt. Tegenwoordig wordt het bedrijf geleid door zijn zoon Christophe Cabasse, die persoonlijk aanwezig was om de hernieuwde introductie van het merk extra luister bij te zetten.

Hennie Dolleman van D&D Audio demonstreerde met de Cabasse Baltic Evolution luidsprekers, aangestuurd door twee - overigens in een prachtige matzilveren uitvoering - Devialet D-Premier’s die in een 400 watt per kanaal Master en Slave mono-configuratie werden gebruikt. De nieuwe Cabasse Santorin 30i subwoofer ondersteunde de 3-weg Baltic Evolutions in het laag. Via het Devialet Air systeem werd de muziek (als pure data) vanuit iTunes naar de Devialet versterkers gestreamd, waarna de Devialet D-Premier - in feite een soort versterkende D/A-converter - het signaal herklokt en versterkt.


Cabasse

De aandacht van Christophe Cabasse ging vooral uit naar de nieuwe actieve Santorin subwoofer (genoemd naar het eiland Santorini, Christophe is namelijk een groot zeilliefhebber). Deze sub heeft een gesloten kast met daarin een 12” (30cm) woofer aangestuurd door een 400 watt digitale versterker. In combinatie met de opvallende - een soort ogen op stokjes - Baltic Evolution luidsprekers hoefde de Santorin uitsluitend voor de allerlaagste frequenties te zorgen zodat de kantelfrequentie op 65Hz ingesteld kon worden. Alle bekabeling was afkomstig van Crystal Cable. Van dat merk waren trouwens ook nog de nieuwe topkabels uit de Absolute Dream serie te zien.

Dynamic Solutions
Ook Rick Paap van Dynamic Solutions was aanwezig tijdens de X-fi. Deze keer niet met een nieuwe Master luidspreker of elektronica van ‘zijn’ Mirror Image, maar met de nieuwe Aesthetix Romulus cd-speler (9500 euro) in de hoofdrol. Als voorversterker gebruikte Rick een Aesthetix Calypso, de eindversterker was een Mimetism 42.5 en de luidsprekers waren de bekende Master Contemporary C’s.


Dynamic Solutions

Enigszins verstopt in het rack stond ook nog een Mirror Image apparaat met de intrigerende naam ‘Innerstage’. Volgens Rick een buffertrap met een Mu-stage die je, zoals hier werd gedemonstreerd, tussen een cd-speler en een voorversterker kunt plaatsen.

EDITORS' CHOICE