Op een liefhebbersbeurs als X-fi Audio Show verwacht je natuurlijk veel vinyl als bron, en we werden wat dat betreft inderdaad niet teleurgesteld. Waar de mainstream hifi zich steeds meer richt op streaming had naar schatting minstens de helft van de X-fi deelnemers een platenspeler in hun demonstratie-set opgenomen. Hanze Hifi uit Zwolle was daarop geen uitzondering. Zij mogen zich beslist één van de absolute specialisten (wereldwijd!) op het gebied van de Thorens TD124 tussenwiel-platenspeler noemen. Dit legendarische model van de Zwitserse fabrikant kwam al in 1957 op de markt en wordt tegenwoordig onder vinylofielen als uitermate begeerlijk beschouwd door de enorme ‘drive’ die hij in de muziek weet te brengen.
Hanze hifi
Hanze Hifi technicus Jaap Pees weet als geen ander hoe hij deze draaitafel in oude luister moet herstellen of hem zelfs zo kan aanpassen dat hij het origineel overstijgt. Tijdens de demonstratie werd gespeeld met de eveneens door Jaap ontwikkelde en gebouwde buizenversterkers van H.A.T. (Het Audio Team) en forse luidsprekers met papieren conus voor het laag en compressie-driver met hoorn voor het mid en hoog die Hanze Hifi in samenwerking met een Italiaanse leverancier van onderdelen voor de Thorens TD124 maakt. Er stonden twee TD124’s te pronken, met verschillende fraaie headshell/element combinaties die om beurten in de armen werden gemonteerd. Een in Zwitserland gebouwde buizenversterker van SwissSonor mocht ook af en toe zijn kunsten vertonen. Het geluid was muzikaal, dynamisch, pakkend en opwindend. Echt zo’n kamer waar je veel te lang blijft zitten, ook al omdat de mannen van Hanze Hifi een uitstekende muzieksmaak hebben…
Music2
Een andere mooie combinatie van oude technologie en moderne bouwfaciliteiten was te zien bij Music2, waar een buizen-systeem van Octave en een platenspeler van Acoustic Signature werden gecombineerd met een EMM Labs cd-speler en de prachtige, handgemaakte hoornluidsprekers van Blumenhofer uit het Beierse Walkertshofen. Tot onze verrassing stond er het gloednieuwe model Gioia, waarvan we tijdens ons bezoek aan Blumenhofer eerder dit jaar alleen maar het prototype hadden gezien.
Blumenhofer
Oude en nieuwe technologie werkten broederlijk samen en zorgden voor een zeer dynamisch en gedetailleerd geluid met een enorme soundstage. Music2 eigenaar Marco de Wilde was zeer tevreden omdat hij zag dat zijn ruimte aan één stuk door vol stond met belangstellenden. De vier comfortabele lederen fauteuils die er stonden waren steeds bezet, maar de liefhebbers maakten sportief plaats voor elkaar om ook even in de ‘sweetspot’ te kunnen zitten.
NoiseBusters
Een bijzonder detail in deze ruimte waren de akoestische panelen en dempers die overal hingen en stonden. Music2 deelde de ruimte namelijk met NoiseBusters, de Nederlandse importeur van de professionele akoestische producten van de Poolse fabrikant Apama aan zowel bedrijven als particulieren verkoopt én naar wens installeert. We spraken kort met mede-eigenaar Tom Boukens, die enthousiast uitleg gaf over de speciaal voor deze ruimte in elkaar gezette panelen ter grootte van een flinke deur. De uitdaging was volgens hem om in een generieke ruimte als deze middelgrote congreszaal een akoestiek te scheppen die niet (zoals standaard het geval is) voor menselijke spraak is geoptimaliseerd, maar voor high end muziekweergave. Het klankmatige resultaat in deze ruimte was in elk geval zeer de moeite waard, en dat kwam voor een deel zeker door de expertise van NoiseBusters.
Paradigm bij Look en Listen
Look en Listen (Penhold)
Veruit de grootst vertegenwoordigde deelnemer was Look en Listen (Penhold), dat drie zalen wist te vullen met hun uitgebreide audiopakket. In de Tuinzaal, direct naast de ingang van de beurs, stonden de luidsprekers van Elac. Ook de fraaie, veelal uit massief hout vervaardigde modellen van Chario werden er tentoongesteld. Elektronica van AVM (fraai afgewerkt en verrassend betaalbaar) en bekabeling en stroomverzorging van Monster vulden hier prima aan.
Elac
In de eerste twee kamers aan de rechterkant van de gang net voorbij de kassa stond de rest opgesteld in twee iets kleinere ruimtes. Hier zagen en hoorden we de luidsprekers van ASW (de Duitse, dus niet te verwarren met het Amerikaanse merk American Sound Works wat dezelfde afkorting gebruikt) en Paradigm, en elektronica van Block audio (strak vormgegeven een zeer betaalbaar) en Anthem (opgezet door mensen die ook betrokken waren bij het legendarische audiomerk Sonic Frontiers), dat apart vormgegeven AV-receivers maakt. Deze receivers gebruiken een eigen systeem (ARC) om via een PC metingen te doen voor de ingebouwde room-correction van de receivers. Er schijnen aardig wat internationale collega’s te zijn die dit systeem beter vinden dan de industrie-standaard Audyssey. Op X-fi waren de receivers helaas niet te horen en werd het ARC systeem niet gedemonstreerd op het moment dat wij de ruimte bezochten… So much to do, so little time...Â
Anthem