ARTIKEL

Aspera Audio, Hear Everything en Speakerland en Speaker & Co

Bij Aspera Audio worden we door de importeur voorgesteld aan Javier Guadalajara, oprichter en eigenaar van Wadax. De Pre1 voorversterker van dit nieuwe Spaanse high-end audio merk speelt zeer fraai in een systeem dat verder geheel uit apparatuur, bekabeling en vooral de prachtig vormgegeven Tango luidsprekers van Acoustic System van Franck Tchang bestaat. Helaas moest Franck wegens omstandigheden zijn voorgenomen bezoek aan Veldhoven afzeggen, anders hadden we hem kunnen feliciteren met de mooie ruimtelijke en dynamische weergave.


Wadax en PS Audio bij Aspera

Eén van de grootste nadelen van een audioshow op een locatie als Koningshof in Veldhoven is dat het stroomnet behoorlijk overbelast en vervuild raakt. Bij Aspera Audio zorgt de nieuwste regenerator van PS Audio echter voor een brandschone en perfect op 230 volt stabiele sinusgolf. Mooi hoor… (Aan een test met de P5 PowerPlant wordt overigens gewerkt momenteel, red.).

Hear Everything
Ook mooi, maar aanzienlijk minder esoterisch van opzet, was het systeem dat bij Hear Everything Audio Import muziek stond te maken. De combinatie van de passieve Music First en actieve C.E.C. versterking in combinatie met Guru luidsprekers klonk aanstekelijk muzikaal. Wij kennen importeur Ton van der Veeken als een echte muziekliefhebber die helemaal niks heeft met audiofiele neuzelmuziek, en ook deze keer toonde hij zijn goede smaak.


Hear Everything Guru

Op de voor deze show geleende Clearaudio Concept platenspeler met het Concept MC element in de arm lag het album Perfect Release van Annette Peacock uit Ton’s eigen collectie. Lekkere funky muziek met een mooie vrouwenstem en hilarische maar sterk maatschappijkritische teksten. En zeker voor een jaren-70 opname erg mooi van opnamekwaliteit. Het klonk zelfs zo lekker dat we veel langer bleven hangen dan we ons hadden voorgenomen. Al na vijf minuten merkten we dat we naar de muziek luisterden en dat de apparatuur naar de achtergrond was verdwenen. Een groter compliment kunnen we niet bedenken, want is dat eigenlijk niet altijd de bedoeling van goede hifi?

 

Speakerland en Speaker & Co
Na een jarenlange afwezigheid waren ook Speakerland en Speaker & Co weer op een vaderlandse hifi-show aanwezig. Ruud Jansen (Speakerland) en Titus Nissen (Speaker & Co) hadden samen een forse ruimte en lieten horen dat er met zelfbouw serieus goede luidsprekers te bouwen zijn die nog steeds kunnen concurreren met kant-en-klare modellen van bekende merken. Het wordt de zelfbouwer steeds gemakkelijker gemaakt met afgemonteerde filters, op maat gezaagde houtpakketen en hoogwaardige luidsprekerunits.


Speakerland

Ons oog viel meteen op het nieuwste model van de Vifa Vivace, een zelfbouwklassieker die in verschillende versies al bijna dertig jaar op de markt is. In de Elektuur Luidssprekerspecial van 1983 had hij zijn primeur, en hoewel de nieuwste versie als bouwpakket zo’n 900 euro kost, biedt hij nog steeds ongelooflijk veel muziek voor dat bedrag.

Ook het grote Scanspeak systeem dat door Speakerland is ontwikkeld maakte indruk. Hoewel je daarmee niet echt meer in de goedkope prijsklasse zit. Nee, dit is serieuze high-end.

EDITORS' CHOICE