ARTIKEL

HD-1


Bjorn Mateijsen | 30 september 2004

Op 1 januari 2004 werd het eerste Europese ‘High Definition’ kanaal op de Astra-satelliet geïntroduceerd. ‘Euro1080’ was een initiatief van Alfacam, een Belgische bedrijf dat voornamelijk de verslaggevinng deed voor grote evenementen als het Eurovisie Songfestival en Europees voetbal. Een groot deel van de opnames die Alfacam jaarlijks maakt, wordt opgenomen in het HD-formaat. Alfacam kreeg voor dit initiatief ook financiële steun van o.a. bedrijven als Pioneer, Panasonic, Thomson en Barco.

High DefinitionInmiddels is de naam ‘Euro 1080’ omgedoopt tot ‘HD-1 – Premium European High Definition Television’ en heeft de dienst zich verder geprofessionaliseerd. Alle programma’s worden in een interlaced resolutie van 1920 x 1080 weergegeven. Tijdens de introductie van ‘Euro 1080’ was de content nog gratis en werden met regelmaat dezelfde shows in HD getoond. Tegenwoordig heeft men een ‘CAC – Conditional Access Code’ kaart nodig om het kanaal te kunnen ontvangen. Nog steeds ligt de nadruk op programma’s met muziek, maar ook verslagen van grote sportevenementen en toeristische programma’s hebben hun weg gevonden naar dit kanaal. Via de website www.hd-1.tv kan de programmering van het HD-1 kanaal bekeken worden en staan dealers genoemd waar de ‘CAC’ kaart aangeschaft kan worden.

Wat heeft u nodig voor HD-1

U heeft minimaal een 60 cm schotel nodig die gericht staat op de Astra, waar u ook alle Nederlandse zenders al ontvangt. Daarnaast heeft u een setop-box nodig (HDTV ontvanger), inclusief de ‘CAC’ kaart van HD-1. Als weergever heeft u een Plasma of LCD televisie, of een DLP, LCD of CRT projector die de HDTV resolutie weer kan geven nodig om te kunnen genieten van het volledige potentieel van HDTV. Het signaal kan ook door bepaalde gewone televisie weergegeven worden, echter helaas nog met een extreem beperkt aantal.

Uitzendaanbod HD-1

Het programma-aanbod bestaat sinds begin dit jaar uit hoogwaardige producties zoals sport, show en culturele evenementen die, naast een optimale beeldkwaliteit, ook in Dolby Surround (95% van de uitzendingen is in 5.1) worden aangeboden. Vanaf september brengt HD-1 vier thema`s: Music, Trends, Xplore en Sports. Vanaf december komt daar ook nog Fiction bij. Daarin zitten de onderdelen Feature, Fantasy en Fun vervat. Met het nieuwe thema zal het ook mogelijk zijn voor kijkers om zelf te kiezen welke taalversie ze willen zien en welke ondertiteling de kijker wenst, net zoals bij DVD-films.

EDITORS' CHOICE