ARTIKEL

High Definition

Bjorn Mateijsen | 30 september 2004

In de weg van het VHS-tijdperk naar het digitale medium zaten veel drempels en gaten. Bij de introductie van Laserdisc bleek het animo voor dit nieuwe video-medium bij de koper niet zo hoog te zijn als men eerder had verwacht en bleef het een medium voor de fanatici. De grote glimmende schijven waren niet alleen duur ten opzichte van de VHS banden, maar de introductie en de bereidwilligheid van winkeliers om dit medium te verkopen was erg beperkt.

High DefinitionDe appel der verleiding bleek bij de keuze van het VHS-systeem vooral verkregen vanuit de (even netjes gezegd) minder zedelijke industrie. Echter, in de evolutie naar het digitale medium DVD blijkt ook dezelfde ‘adult’ industrie gezorgd te hebben voor een stroomversnelling in de totale acceptatie. De DVD is inmiddels volledig ingeburgerd: niet alleen zijn de DVD-spelers in een hoog tempo in prijs gedaald, zelfs bij de drogisterij en de supermarkten zijn de apparaten voor spotprijzen verkrijgbaar.

Hoewel de introductie van de ‘Digital Versatile Disc’, afgekort DVD, nog maar net achter de rug is, kondig ik graag een revolutie aan: weg met de beperkingen van de DVD! Met open armen mogen we High Definition DVD, afgekort HD-DVD verwelkomen! Dit artikel zal echter niet enkel een toejuiching zijn voor het nieuwe ‘High Definition’ medium. Ook het HD uitzendsysteem, zoals de Amerikanen en Japanners dat inmiddels kennen, zal aan bod komen, inclusief een terugblik naar waar het allemaal begon. Als laatste zullen de mogelijkheden om in Nederland al van High Definition materiaal te kunnen genieten via het vernieuwde HD-1, voormalig Euro1080 kanaal passeren.


EDITORS' CHOICE