ARTIKEL

HDTV Wereldwijd

Bjorn Mateijsen | 30 september 2004

High DefinitionEen succesvolle introductie van het HD-formaat is alleen mogelijk wanneer er zowel HDTV geschikte weergevers beschikbaar zijn als genoeg HD-bronmateriaal. In de Verenigde Staten en Canada, maar ook in het Oosten (Japan, Korea en Australia), heeft HDTV al een vaste plek veroverd. In recent onderzoek van de ‘American Consumer Electronics Association’ bleek dat in 2003 meer dan 2,5 miljoen HDTV-sets zijn verkocht. Wanneer de product-cyclus zou worden doorgetrokken, hebben over 10 jaar zo’n 70% van de Amerikaanse huishoudens HDTV in huis. De productacceptatie van HDTV gaat in Japan nog vele malen sneller: inmiddels hebben 10 miljoen gezinnen (ongeveer 1 op vier) de beschikking over HDTV.

Ondanks de scepsis van een aantal personen in de media zijn wereldwijd vele omroepen bezig met HDTV. Alleen in de Verenigde Staten zijn inmiddels al zo’n veertig kleinere kanalen actief met HDTV. Daarnaast zijn de grotere omroepen als NBC, ABC en CBS ook actief bezig met HDTV, waardoor belangrijke sportevenementen, zoals de American Football Superbowl, in HD worden opgenomen en uitgezonden.

High DefinitionHDTV staat ook aan de poorten van Europa klaar om binnen te vallen. De eerste zender die volledig in High Definition uitzendt, HD-1 (voormalig Euro1080), is reeds beschikbaar. Nu is het de taak aan de fabrikanten van HDTV weergevers om de introductie voorspoedig te laten plaatsvinden. Het gerespecteerde marketingbureau Datamonitor geeft in hun prognose weer dat in 2008 4,6 miljoen Europese gezinnen over zullen zijn gestapt naar HDTV. Ter vergelijking: in 2003 waren dit er nog maar 50,000. Met name Duitsland, Frankrijk, Italië en het Verenigd Koninkrijk zullen vooroplopen bij de introductie. Onlangs hebben het Britse ‘Sky Television’ en de ‘BBC’, maar ook het Franse ‘M6’ en ‘TF1’ allemaal aangekondigd om in 2005 en 2006 te starten met het aanbieden van HDTV programma’s.

De blokkades op de weg naar de ultieme beeldkwaliteit zijn verwijderd, maar toch zal nog wel even duren voordat het HDTV-formaat zijn weg zal vinden naar een vast medium, zoals met DVD nu het geval is. De geschiedenis lijkt zich te herhalen: net als met DVD is het ook voor het HD-formaat op het glimmende schijfje een ware strijd geworden tussen de twee grootste kampen.


EDITORS' CHOICE