Bigger is better, althans dat wordt vaak beweerd. Toch moet er met projectie ook zeer zorgvuldig worden omgegaan met de daadwerkelijk beeldbreedte. Voor iedere projector geldt, zowel digitaal als analoog: hoe groter, hoe meer dezelfde hoeveelheid licht zal moeten worden verdeeld over een groter oppervlak.
Daarnaast moet de uiteindelijke zitplek ook mee worden genomen in de beeldschermmaat. Hier zijn zeer simpele formules voor beschikbaar. Over het algemeen geldt dat een afstand tot het scherm van 1.5 – 2.0 x de beeldbreedte optimaal is voor een goede filmbeleving, maar bij sommige projectoren moet deze afstand door beperkingen in de technologie worden vergroot. Experimenteer hiermee voordat er wordt gekozen voor een bepaalde schermgrootte.
Digitale projectie heeft een enorme vooruitgang geboekt in de afgelopen jaren en waar eerst de LCD technologie duidelijk favoriet was, neemt de DLP technologie op dit moment het vaandel over. Daarnaast zijn nieuwe technologieën inmiddels geïntroduceerd of moeten nog geïntroduceerd worden. Denk aan bijvoorbeeld de digitale projectie techniek D-ILA, ontwikkeld door JVC, of de digitale LCOS (Liquid Crystal on Silicon) techniek, waar ook Philips aan meewerkt.
De huidige analoge en digitale projectietechniek zorgt er in ieder geval voor dat de home-cinema enthousiast volledig kan genieten van DVD in het groot, iets wat enorm veel toevoegt aan de filmbeleving. Films, die als de binnenkant van de broekzak gekend worden, zullen volledig opnieuw ervaren worden.
In toekomstige afleveringen van ‘Achtergrond’ zal er meer aandacht worden besteed aan progressive scan oftewel de-interlacing, scaling en resoluties en nog vele andere onderwerpen op het gebied van home-cinema.