LCD, Liquid Crystal Display, maakt gebruik van een transmissieve projectiemethode. De LCD technologie maakt gebruik van panelen of crystals, dit zijn in feite 2 dunne glazen substraten waar tussen een vloeistof (crystal) is geplaatst. Onder invloed van electriciteit kunnen de kristallen gepolariseerd worden, waardoor het paneel meer of minder licht doorvoert.
Er zijn 2 verschillende soorten LCD projectoren:
-Â LCD projectie met 1 paneel
-Â LCD projectie met 3 panelen
LCD projectie met 1 paneel
Hoewel de meerderheid van de LCD projectoren die tegenwoordig worden geproduceerd voorzien zijn van 3 LCD panelen, werden vroeger deze projectors met 1 paneel gemaakt. Aangezien die soms nog op de tweedehands markt te vinden zijn, wordt er hier nog wel melding van gemaakt.
Het LCD paneel verzorgt het beeld dat uiteindelijk geprojecteerd gaat worden, dmv. de lichtbron en de lens wordt het beeld geprojecteerd.
LCD Projectie met 3 panelen
Om een videobeeld te projecteren wordt eerst de lichtbron gebroken in de 3 primaire kleuren, waarna iedere kleur door het paneel wordt geleid. De grootte van de pixels op het paneel zorgt voor de resolutie van het uiteindelijk geprojecteerde beeld.
Natuurlijk moeten na de scheiding van de drie primaire kleuren, deze weer bij elkaar worden gevoegd om het uiteindelijke videobeeld te kunnen projecteren. Dat wordt verzorgd door een prisma, die achter de lens is gemonteerd.
Voor- en nadelen
LCD projectoren geven kleuren en dynamiek in kleuren vaak veel spetterender weer dan DLP projectoren. Helaas gaat dat ten koste van de zwartweergave en het contrast. De lichtbron die gebruikt is zijn enorme sterke lampen. Aangezien de panelen enkel filteren, ontstaat er altijd restlicht.
Daarnaast is het screendoor-effect of kippengaas-effect één van de grootste nadelen van een LCD projector: ieder LCD paneel bestaat uit losse pixels die door een raster gescheiden worden. De individuele pixels zijn niet direct tegen elkaar geplaatst, waardoor het raster zichtbaar wordt. Met het screendoor effect wordt dan ook bedoeld dat iedere afzonderlijke pixel in het geprojecteerde beeld te onderscheiden is. Uiteindelijk is dat redelijk simpel op te lossen door het beeld iets uit focus te zetten, maar dit is eerder een lapmiddel van een echte oplossing.
Home Cinema: samen Batman beleven