Algemene informatie Digitale projectie technologie
Alvorens de verschillende digitale projectietechnologieën worden uitgelegd, zijn hieronder een paar termen besproken die bij allen wordt gebruikt.
Lamp
De lampen die gebruikt worden in digitale projectoren, hebben een bijzonder hoge lichtexploitatie. Verschillende lampsoorten worden er gebruikt waaronder Xenon, UHP en UHE-lampen. Deze lampen hebben ieder verschillende eigenschappen, waardoor kleurtemperatuur, betrouwbaarheid, lichtopbrengst kunnen varieren en zullen dus niet bij iedere technologie direct te gebruiken zijn. Indien licht de natuurlijkheid van daglicht kan benaderen, zal dat terug te vinden zijn in een natuurgetrouwe kleurweergave.
ANSI Lumen
De lichtsterkte van een projector wordt in ANSI Lumen aangegeven. ANSI is de afkorting voor het Amerikaanse normingsinstituut en Lumen is de eenheid van de lichtstroom. Lichtsterkte is één van de factoren van een heldere projectie en is mede beslissend voor de beeldkwaliteit.
Natuurlijk wordt de beeldkwaliteit door veel meer factoren bepaalt. Zwartwaardes en/of maximale lichtopbrengst hebben hier ten dele een invloed op. Er is eerder een optimum voor iedere gebruikssituatie. Teveel is niet goed en te weinig ook niet, voornamelijk als de ruimte niet compleet verduisterd kan worden.
Het aansluiten van een projector
Resoluties
VGA : 640 x 480 pixels
SVGA : 800 x 600 pixels
XGA : 1024 x 768 pixels
WXGA: 1280 x 720 pixels
SXGA : 1280 x 1024 pixels
XGU: 1600 x 1200 pixels
(Dit zijn slechts een aantal voorbeelden van de meest voorkomende resolities op dit moment.)
De resolutie van een projector is zeer belangrijk. Aangezien een regio 2 DVD 576 beeldlijnen heeft, zal de projector het liefst een minimale resolutie van 1024 x 768 moeten hebben om het beeld volledig, zonder het verliezen van beeldinformatie, te laten zien. Dit betekent niet dat er bij een projector met een 800 x 600 resolutie een gedeelte van het beeld wordt weggehaald, maar dat het aantal beeldlijnen wordt verminderd, waardoor de scherpte licht zal afnemen. Naast resolutie zijn er uiteraard nog veel andere factoren die de beeldkwaliteit bepalen, staar uzelf niet blind hierop!