ARTIKEL

Projectie

Bjorn Mateijsen | 30 juni 2003

Een situatieschets.... Het is vrijdagavond en na lang wikken en wegen tussen een paar prachtige films besluit je om toch naar de filmhit te gaan van deze week. De bioscoopzaal is compleet uitverkocht en wanneer de film begint hoor je geklets dat duidelijk niet bij de film hoort. Tot overmaat van ramp vinden een aantal personen, drie rijen voor je, dat de film niet is wat zij ervan verwachten en gaan luidruchtig commentaar geven, met popcorn gooien en mobiel bellen.

Klinkt dit als bekend in de oren?? De grootste ergernissen van bioscoopbezoekers zijn in de alinea hierboven genoemd. En eerlijk is eerlijk, hoewel ik graag naar de bioscoop ga, betrap ik mijzelf er iedere keer weer op dat dit gedrag van anderen mij enorm irriteert, wat soms resulteert in een lichte humeuromslag.

Tegenwoordig hoef je niet langer naar de bioscoop om te kunnen genieten van films of concerten op groot beeld. Dan doel ik niet op een 32” televisie met een beelddiagonaal van 82 cm. De technologie om groot beeld in huis te halen is inmiddels ver ontwikkeld en dit artikel zal ingaan op de verschillende projectiesystemen, van analoog tot digitaal. Met de voor- en nadelen van deze projectietechnologieën.

Hoe werkt... projectie (c) Xingo

Home Cinema: de bioscoop thuis. En beter...

We onderscheiden de volgende technieken:

Digitaal:
· LCD technologie
· DLP technologie 

Analoog:
· CRT technologie

Deze technieken worden in de rest van dit artikel besproken, inclusief de respectievelijke voor- en nadelen...

Hoe werkt... projectie

Projectoren zijn niet rechthoekig, loodzwaar en onbetaalbaar...


EDITORS' CHOICE