(Gesponsord artikel)



Tot slot

Bert Dekker | 11 oktober 2007

Nadat we eerst stil hebben gestaan bij de algemene verbeterpunten wordt het tijd om te gaan tunen. Stuk voor stuk worden de componenten in mijn set voorzien van Harmonix Devices. Eerst komen mijn luidsprekers aan de beurt. De voetjes onder de spikes worden vervangen door de Spike Bases. Het effect daarvan is direct zeer duidelijk waarneembaar. Het geluid wordt wat vloeiender, muzikaler en natuurlijker.

Gaandeweg bouwen we verder uit en komen mijn eindversterkers,die in Bi-Amp opstelling staan, aan de beurt.  Eerst wordt mijn Densen B-300 versterker, die dienst doet voor het laag, voorzien van een set voetjes. Een effect ervan is wel enigszins waarneembaar, maar veel minder duidelijk dan bij de eerste stap. Dit wordt echter helemaal goed gemaakt als ook mijn tweede Densen B-300 versterker, die het hoog aanstuurt, wordt voorzien van Harmonix voetjes. Opeens is de tonale balans hersteld en veel meer dan dat: de ruimtelijke afbeelding is enorm toegenomen, de weergave wint behoorlijk aan muzikaliteit, en het geluid wordt veel vloeiender.

Het wordt duidelijk waarom dit effect pas duidelijk wordt nadat de voetjes onder BEIDE versterkers zijn geplaatst: als slechts één van de twee (identieke) versterkers wordt voorzien van Harmonix, wordt een verbetering van de tonale balans enigszins verstoord. Het effect blijft daardoor grotendeels verscholen. Pas nadat beide versterkers zijn voorzien van dezelfde voetjes is de tonale balans weer helemaal hersteld. Het effect van de devices is nu ondubbelzinnig waarneembaar. Het is ook duidelijk te horen dat het effect anders is dan bij de eerste actie. Het plaatsen van devices onder de luidsprekers had vooral effect op de tonaliteit van de weergave terwijl nu vooral de ruimtelijke afbeelding aan terrein wint.

Vervolgens is de Densen B-200 voorversterker aan de beurt. Ook nadat deze op Harmonix voetjes is geplaatst neemt de weergavekwaliteit verder toe. Het effect ligt duidelijk in het verlengde van het vorige, en dit effect wordt nog groter nadat mijn Marantz CD-14 aan de beurt komt.

Tot slot vindt ook nog een Enacom AC Noise Filter zijn weg in het stekkerblok. Hier is weer een geheel ander effect waarneembaar. Het is net alsof de ruisvloer van het systeem nog lager wordt waardoor de fijndynamiek toeneemt. De microdetaillering neemt ook toe waardoor de ruimtelijke afbeelding nog verder aan kwaliteit wint.

We hebben niet in de gaten dat de tijd is omgevlogen. Er is heel wat tijd gaan zitten in het tunen, luisteren, aanpassen, weer opnieuw luisteren en ga zo maar door. Al luisterend realiseer ik me dat het vertrouwde geluid van mijn eigen set na het tunen nauwelijks meer terugken. Wat een stap vooruit! Het karakter van mijn set is in hoofdlijnen nog duidelijk aanwezig, er zijn immers geen componenten gewisseld. De ruimtelijke afbeelding daarentegen is aanzienlijk toegenomen. Het lijkt er ook op alsof de zijmuren van mijn luisterruimte vele meters uit elkaar zijn geschoven. De weergave kent veel lucht, instrumenten en stemmen staan volledig los in de ruimte en hebben veel “Schmelz” gekregen. Alles klinkt heel vloeiend, natuurlijk en muzikaal. Het is net alsof de Harmonix voetjes korte metten hebben gemaakt met alle mechanische invloeden die de componenten van mijn set hebben op het uiteindelijke geluidsbeeld.

Na een tijd van opbouwen is het weer een tijd van afbreken. Alle devices worden tegelijk verwijderd en we draaien nogmaals dezelfde muziek. Tja, dat valt even tegen! Het geluid wil weer terugkruipen in de luidsprekers, de afbeelding wordt smaller, minder diep en minder vloeiend. Mijn oren moeten  duidelijk weer wennen aan deze uitgangssituatie. Gelukkig hebben de andere tips van Luc en Ed opgeleverd dat er paar verbeterpuntjes in de set zijn doorgevoerd. Hier kan ik weer een tijdje mee vooruit.


Tot slot

Luc en Ed hebben ruim de tijd uitgetrokken om goed naar mijn set te luisteren . Ze hebben mij van tips en adviezen voorzien die me geholpen hebben verbeteringen in mijn set te realiseren. Vervolgens zijn Luc en Ed in staat gebleken de set te tunen naar een hoger niveau dan dat ik met mijn huidige samenstelling gewend was. Dankzij de kennis van zaken en ervaring van Luc en Ed blijkt het mogelijk de weergave op een veel hoger plan te tillen. In die zin raad ik iedereen aan die de weergavekwaliteit van zijn set wil verbeteren of problemen heeft met de muziekweergave contact op te nemen met het Harmonix Tuning Center. Dankzij waardevolle adviezen en een professionele tuning zal uw set een enorme kwaliteitssprong gaan maken. Een absolute aanrader.


EDITORS' CHOICE