(Gesponsord artikel)



Tuning Sessie

Bert Dekker | 11 oktober 2007

In het verlengde van deze Hi-Visit heeft Luc aangeboden om bij de auteur thuis een Tuning Sessie te doen zoals die bij klanten plaatsvindt. ‘The proof of the pudding is in the eating’, zegt men aan de overkant van de grote plas. Daarbij is het altijd goed dat iemand anders met een goed geoefend stel oren je eigen set eens beoordeelt op zijn merites. Dit kan zeker leerzaam zijn en tot inzichten leiden waar je als auteur zelf ook veel aan hebt. Tel daarbij op dat het gesprek met Luc bijzonder aangenaam was. Dientengevolge was mijn nieuwsgierigheid gewekt en nam ik zijn aanbod gelijk aan.

Een paar weken na het interview staat hij dan ook op het afgesproken tijdstip, samen met Ed Doggen, importeur van Harmonix, bij mij op de stoep. In zijn hand een flinke koffer met materiaal dat die avond in mijn set zijn weg gaat zoeken.

Zover is het echter helemaal nog niet. Het duurt zelfs een tijd voordat de koffer opengaat en de Harmonix tuning devices gebruikt gaan worden. We hebben immers nogal wat bij te praten over van alles en nog wat voordat onze aandacht naar mijn set uitgaat. Luc en Ed nemen vervolgens rustig de tijd om de luistersituatie en de weergavekwaliteit te beoordelen. Speciale aandacht gaat uit naar die aspecten die van fundamenteel belang zijn voor een muzikale weergave:

  • tonale balans,
  • ruimtelijke afbeelding,
  • dynamische contrasten, zowel de macro-, alsook de micro(fijn)dynamiek,
  • klankkleur van stemmen en instrumenten.

Een goed samenspel tussen de vier bovengenoemde aspecten is de basis voor een uitstekende weergavekwaliteit. Meestal worden problemen ervaren als één of meerdere punten onvoldoende scoren. De oorzaak of oorzaken worden meestal snel zichtbaar.

Ook mijn set gaat onder de loep. Door de bocht genomen vind ik de muziekweergave van mijn set goed. Toch constateren Ed en Luc enkele aandachtspunten. Zo hebben ze al snel in de gaten dat de akoestiek van de luisterruimte zich wat doet gelden. In mijn situatie ontstaat een lichte, korte galm tussen het plafond, de laminaatvloer en drie omringende muren, ondanks een totale bedekking met een stoffen gordijn. Deze lichte galm beïnvloedt de weergave zoals deze waar te nemen is op de luisterplek, weliswaar niet enorm, maar een lichte overaccentuering van het midden-laag is waarneembaar. Ed adviseert een of meerdere diffusorpanelen tegen het plafond
die in mijn luistersituatie niet of nauwelijks zichtbaar zullen zijn.
Ik vind het knap dat ze binnen enkele minuten al de achilleshiel van mijn set hebben blootgelegd. Ik ben me al een tijdje van dit aandachtspunt bewust, heb er echter nog geen tijd voor genomen dit aan te pakken.


U vraagt zich af welke Harmonix tweak op deze foto staat? Ziet u die kleine zwarte rondjes (4 stuks) aan de buitenrand van de montageplaat van de tweeter?....dat zijn ze.

Ook andere kleinere puntjes passeren de revue. Zo stellen Luc en Ed voor de luidsprekers nog iets verder uit elkaar te plaatsen en ze iets meer naar binnen te draaien. Verder staan we nog even stil bij enkele andere kleine verbeterpunten.

Luc geeft aan: “Je ziet dat we veel aandacht besteden aan alle zaken die een muzikale weergave in de weg staan. In sommige situaties is de weergave ronduit problematisch te noemen en stellen we voor om eerst die zaken aan te pakken die een muzikale weergave in de basis ernstig hinderen. Denk aan het vervangen van kabels, een betere stroomvoorziening, een akoestische aanpassing of wat dan ook. In deze situaties zijn we dus nog helemaal niet bezig met tunen, eerder met het verhelpen van problemen. Eerst worden dus de fundamentele problemen aangepakt. De Harmonix Devices kunnen hierin een bepaalde rol spelen, maar als oplossingen op een ander vlak liggen zullen deze eerst worden aangepakt.”

In jouw set zijn gelukkig geen echte problemen waarneembaar. De verbeterpunten die er zijn, zijn relatief eenvoudig aan te pakken en staan het tunen niet in de weg.  Het accent ligt nu op het verder verbeteren van de muzikale weergave van de set, die al aardig in orde is. Deze zal echter nog flink aan muzikaliteit gaan winnen door het toepassen van Harmonix.”


EDITORS' CHOICE