Luisteren (vervolg) en Conclusie

Aan het eind van die eerste lange luistersessie blijft mijn blik op de twee zware, werkloos in de ruimte staande Partington Heavie stands rusten. Mijn nieuwsgierigheid is gewekt en ik neem me ter plekke voor om in de tweede sessie deze stands te gebruiken. Ontworpen als ze zijn vanuit een totaal andere, om niet te zeggen tegenovergestelde visie. Gestart wordt ook de tweede keer met Chris Jones. Direct nadat ik No Sanctuary Here en Hoof Jelly gedraaid heb til ik de lichtgewicht weergevers van de eigen stands over naar de bijna twintig centimeter kortere zware Partington stands. Om vervolgens nogmaals beide songs de ruimte in te sturen. Nu blijkt hoe groot het aandeel van de stands in het totaalbeeld is. De tuba is een stuk vetter geworden en de stem van Chris krijgt meer borstkas mee. Tegelijkertijd klinkt het geheel echter trager en logger, minder gedefinieerd. Alsof energie niet langer als muziek vrijkomt maar eerder de muziek vertroebelt. Ik haast me dan ook om de Ayra speakers weer samen te voegen met de eigen stands, zoals de ontwerper dit bedoeld heeft. De hogere stoel komt ook weer terug en deze opstelling blijft gedurende de rest van de testperiode gehandhaafd.

Conclusie

Met name het laatste experiment met de zware lage stands benadrukt nog eens de afwijkende visie van waaruit deze monitor speakers en hun dedicated stands ontworpen en gebouwd zijn. Dat het Deense gedachtegoed in de praktijk uitstekend werkt wordt ruimschoots bewezen binnen het bestreken frequentiegebied van 50 Hz tot 50 KHz. Daar wordt een groot, breed en uitgewogen geluidsbeeld neergezet dat met zijn muzikale, door beschaving en ongedwongenheid gekarakteriseerde fijnzinnige klanksignatuur veel muziekliefhebbers aan zal spreken. Ook constructie, vormgeving en afwerking liggen op het hoge niveau dat je als consument in deze prijsklasse mag verwachten.

Prijzen

Ayra C-1.0  per paar 9000 euro
C-Speaker Stand per paar 2000 euro

 

Gebruikte hardware:

Digitaal:

  • CEC TL5100 cd drive
  • NorthStar Design Model 3 24 bit / 96 kHz D/A Converter
  • NorthStar Design Model 4 96 kHz sample rate converter

Versterking:

  • Unison Research P70 geïntegreerde buizenversterker 

Stroomvoorziening:

  • Netsnoeren: Essential Audio Tools Current Conductor
  • Netspanning: twee gescheiden audiogroepen met Siemens smeltzekeringen aangesloten op een separate aardepen, Kemp powerstrips,

Kabels en accessoires:

  • Luidsprekerkabels: JK Acoustics Type III
  • Digitale interlinks: Apogee Wyde Eye (gebalanceerd), Canare Digiflex I
  • Analoge interlink: Synergistic Research Designer Reference
  • Meubels: gemodificeerde Creaktiv racks

EDITORS' CHOICE