Ayra C-1.0

Op één van de belangrijkste, jaarlijks terugkerende beurzen op audio gebied in Nederland, de VAD, worden iedere keer wel weer interessante producten gepresenteerd waar ik als recensent graag nader kennis mee wil maken. Ook de 2008 editie vormt daarop geen uitzondering en bij Hifinesse stuit ik op een intrigerende minimonitor luidspreker die ik alleen al op grond van het design graag in mijn luisterruimte wil verwelkomen.

Het fraai gestileerde product is vormgegeven – hoe kan het ook anders zou ik bijna zeggen - in Denemarken. Het land dat meerdere architecten en industrieel vormgevers van wereldfaam voortgebracht heeft. Zoals bijvoorbeeld Arne Jacobsen die o.a. een stoel genaamd ‘ de mier’ ontwierp. Met zijn uit één stuk triplex gevouwen leuning en zitting is het deze eetkamerstoel waar ik aan moet denken wanneer ik de standaard van de C-1 van dichtbij bekijk. Een deel van deze doordacht ontworpen stand is namelijk opgetrokken uit ditzelfde gelaagd houten materiaal.  

Raidho Acoustics ApS

De firmanaam van deze in Aalestrup gevestigde fabrikant zegt u misschien niet zo veel. Toch begint er hoogstwaarschijnlijk wel een belletje te rinkelen wanneer ik de naam van de bekendste luidsprekerlijn van Raidho noem. Dat is namelijk Eben, hèt visitekaartje van ontwerper Michael Boerresen. Naast deze Eben luidsprekers worden er echter ook Emilie en Ayra luidsprekers geproduceerd. Wat zij allen gemeen hebben is dat iedere unit door Raidho zelf ontworpen en in huis gebouwd wordt. Iets wat, zoals bekend, lang niet voor alle merken geldt. De Ayra reeks kent momenteel drie typen. Het vlaggenschip is de drieweg vloerstaander Ayra C-3.0. Een indrukwekkend 1325 mm hoog, 70,5 kilo wegend ontwerp dat 25.000 euro per paar moet kosten. De daarop volgende 50,5 kilo wegende, 1160 mm hoge, C-2.0 is een 2.5 weg systeem en goed voor 15000 euro. In het voorjaar van 2009 zal de reeks naar boven verder uitgebreid worden met de C-4.0 (75.000 euro), de C-5.0 Front (100.000 euro) en de C-5.0 Sub Tower (100.000 euro) Een in ieder geval qua aanschafprijs serieus te nemen luidsprekerlijn waarvan in deze test het instapmodel, de C-1.0 van 9.000 euro per paar,  beluisterd wordt.

De C-Speaker Stand voor deze C-1.0 kost nog eens 2000 euro. De prijzen gelden overigens voor de Piano Black en de Walnut Burl uitvoeringen. Weliswaar is daarnaast iedere RAL kleur leverbaar, maar in dat geval wordt de basisprijs met 10 % verhoogd.


EDITORS' CHOICE