Experimenteren

Gedurende de volgende dagen terwijl de resonatoren zich aan het vestigen zijn, merken we bij het binnenkomen van de luisterruimte verschillen op. Vergelijk het een beetje met het binnen komen in een moderne concertzaal. Van uit een hard klinkende gang met duidelijke stemmen van mede concertgangers kom je een gedempte zaal binnen. Stemmen zijn plots duidelijke fluisteringen en alles voelt warm en comfortabel.

We spelen vele uren muziek en ontdekken telkens kleine nieuwe nuances in opnames. Subtiele details als vingers die tikken op een toets, glijden over een snaar of stemmen op de achtergrond zijn nu hoorbaar aanwezig en niet langer verstopt onder de noise floor van de kamer. Luisteren is veel meer ontspannend, iets wat ook te maken moet hebben met  het feit dat we beter slapen met de resonators in de kamer.

Verdere experimenten doen we nadat we meer gewend zijn aan de effecten van de resonatoren. Eerst onderzoeken we de relatie tussen de resonatoren in de luisterruimte en die in de aangrenzende slaapkamer. De deur tussen deze kamers is altijd gesloten, maar er is een akoestische koppeling via de deur zelf en een luchtkoppeling via het gat in de deur waar ooit de deurkruk zat. Als we de resonatoren uit de slaapkamer weghalen valt op dat er in de luisterruimte meer sprak is van compressie. De kamer is weer snel ‘vol’. Door de kelkjes weer terug te plaatsen verdwijnt dit effect. Een gelijksoortig effect geeft het dichtstoppen van het gat in de deur met een kurk. Lage frequenties kunnen letterlijk niet meer een uitweg vinden.

De akoestisch vervelende glazen uitbouw is het volgende slachtoffer van onze experimenten. Van Franck leerden we dat het horizontaal draaien van de resonatoren om hun as, invloed heeft op hun werking. Het paar zilveren resonatoren aan de rechterkant van muur achter de luidsprekers is met de grootste opening tussen de vleugels naar voren opgesteld. Dit is de standaard opstelling. We draaien nu de kelkjes allebei tegen de klok in totdat een vleugel nagenoeg recht naar voren steekt. Het resultaat is niet te ontkennen. De gereflecteerde geluid uit de glazen uitbouw lijkt verdwenen. Het is alsof er een muur of scherm is opgetrokken en de erker afscheidt. Maar ook aan de andere kant van deze ‘muur’ is er effect. In de erker staat een tafel en tot nu toe werd een conversatie als hard ervaren aan deze tafel door de nabijheid van de grote ramen die zicht geven over het centrum van de stad. Met de gedraaide resonatoren is het veel prettiger converseren en klinken stemmen minder hard.

Uit verdere proeven blijkt dat met het verhogen of verlagen van de drie laagst geplaatste resonatoren achter de luidsprekers, de hoogte van het virtuele toneel is aan te passen. 

Dus wat kunnen we zeggen van deze kleine gevalletjes die wanneer hun naam valt in “audiofiele” kringen nogal wat wenkbrauwen doen reizen? Gewoon, ze werken. Misschien is onze verklaring hoe ze exact werken niet helemaal compleet, maar er is geen sprake van magie of  placebo effect. De werking berust puur op natuurkundige feiten, resonantie distributie en de menselijke perceptie.

Na het neertellen van een toch aanzienlijke hoeveelheid euro’s heb je bij een complete set negen resonatoren aan de muren. De grootte en het uiterlijk zullen niemand tegenstaan. Acoustic System levert de esdoorn blokjes desnoods in een RAL kleur. Door een set aan te schaffen hoef je niet meer te dromen van – of sparen voor – een speciale muziekkamer. Muziek beleven is toch een sociaal gebeuren dat je met een partner, vriend of wie dan ook wilt delen? Of is het aurale masturbatie dat je zoekt in een afgesloten verduisterde kamer? Je kunt ook beginnen met slechts een paar resonatoren voor tussen de luidsprekers. Hiermee is een goede start te maken. Maar hoe dan ook, een ruimte die met de resonatoren is uitgerust zal altijd muziek laten klinken als Muziek; natuurlijk en zonder koel analytisch ‘hifi’ geluid.   Met deze kleine klokjes is het puur genieten.


Prijzen:
Basic: 200 euro
Silver: 360 euro
Gold: 900 euro
Gold Special: 900 euro
Platinum: 1800 euro

Importeur
RA-vision
Website


EDITORS' CHOICE