REVIEW

Focal Elegia

Jamie Biesemans | 17 februari 2019

Focal heeft het voorbije jaar of twee gescoord met een reeks open premiumhoofdtelefoons, zoals de EISA-winnende Clear. Nu lanceert het een nieuw luxekoptelefoon die dezelfde kwaliteiten belooft - maar met een gesloten behuizing.

Met de Elegia zet Focal de koers verder die werd ingezet met de Elear, Clear en Utopia. De nieuwe koptelefoon hoort duidelijk in dat rijtje thuis, toch qua design. Er zijn veel gelijkenissen met de Elear: de algemene vorm en het design, de grote beugel uit aluminium en de goed gewatteerde hoofdband. Waar
de voorgaande drie Focal-toppers gekenmerkt werden door extreem open behuizing, is de Elega helemaal toegemaakt. Zo kan hij mee op de trein.

Gemaakt voor onderweg

Typisch Focal is dat ze bij elke koptelefoon het weer anders proberen qua verpakking en kabels. De Elegia komt in een zeer fraaie harde etui uit stof, en wordt geleverd met een relatief korte gevlochten kabel. Voor mobiel gebruik is dat prima, als we thuis luisteren is de kabel een beetje te kort. Maar de Elegia gebruikt standaard 3,5-mm aansluitingen aan de cups, dus je hebt de keuze uit gigantische veel alternatieve kabels. De kritiek over de kabel is wel ironisch, gegeven dat we bij de Elear kloegen over het ellelange, zware exemplaar die toen werd meegeleverd.

De 430-gram wegende Elegia is comfortabel en kun je uren op je hoofd houden. De dikke oorkussens met
een microfiberhoes liggen zacht op je hoofd, de oordruk valt heel goed mee. Op je kruin ervaar je ook niet veel druk. Kortom, een knus gevoel, al blijf je 
altijd wel gewaar dat je de Elegia op je hoofd hebt.

Focal mikt met de gesloten Elegia meer op de mobiele muziekfan dan bij zijn open koptelefoons. Niet onlogisch, dat. Een nieuwe M-vormig aluminiumdriver heeft andere eigenschappen dan de gelijkgeprijsde Elear, waardoor de impedantie op een smartphone- vriendelijke 35 Ohm aftikt. De gevoeligheid van 105 dB helpen ook om de Focal vlot aanstuurbaar te maken. Een aparte hoofdtelefoonversterker hoeft niet per se (maar blijft een goed idee). Hij isoleert behoorlijk goed, wat hem helemaal geschikt maakt voor gebruik onderweg. Er is ook niets kwetsbaar aan de Elegia - en dat is toch ook uitzonderlijk bij duurdere modellen. 

Elk instrument leidt zijn eigen leven

De Elegia lijkt visueel sterk op de Elear, een fijne koptelefoon die naar Focal-normen meer inzet op een vollere basextensie. Maar verrassend genoeg klinkt hij meer als de duurdere Clear, een koptelefoon waar we enorm van hielden. Wat de nieuwe Focal er zeker mee deelt is een klankkarakter dat niet meteen betovert. Geen love on first sight. Maar dat bedoelen we niet per se negatief. 

Voor een gesloten koptelefoon is de Elegia namelijk relatief neutraal en in balans. Een fijne eigenschap, maar wel één die ervoor zorgt dat je niet direct een enorm detailgevoel ervaart of denkt: “Wow, machtige bassen” (hoewel bassen wel iets aangedikt zijn). Bij ‘Boogieman’ van Sarah McCoy en de andere tracks op dit knap Blue Note-album ontdekken we dat de Elegia nochtans veel kwaliteiten bezit. Diepe pianoklanken klinken vol en blijven mooi nazinderen, we merken een mooie subbasweergave op, en de stem van McCoy staat prachtig in de ruimte.

Helemaal fris en ruimtelijk is de Elegua ook niet, daarvoor moet je een open koptelefoon hebben zoals de Clear. Zoals je zou verwachten van een Focal kun je rekenen op een mooi, vloeiend middengebied dat stemmen knap neerzet, maar soms ook een tikje scherp overkomt. Als Rihanna een hoger register opzoekt in ‘FourFiveSeconds’ komt dat randje fel door. Bij ‘Ring-a-Ring O’ Roses’ wordt de stem van Charlotte Gainsbourg echt centraal gezet, heel anders dan bij de MDR-Z7M2 die dezelfde track vlakker en met meer laag neerzet. Uiteindelijk vonden we de Focal wel beter passen bij de iFi Audio xDSD/ xCan-combinatie dan bij de Hugo.

Conclusie

De Elegia is een hoofdtelefoon die je tijd moet geven om te appreciëren. Hij probeert je niet te verschalken met een vals detailgevoel of subsonische bassen, maar vertolkt muziek wel op een eerlijke manier.

+ Geschikt voor smartphone
+ Knap afgewerkt
+ Neutraal en inzichtrijk
+ Mooi voor vocals

- Pakt je niet onmiddellijk
- Kabel is niet ideaal

Focal Elegia
€ 899,- www.focal.com
Beoordeling 4/5


EDITORS' CHOICE