REVIEW

Hifiman Sundara

Jamie Biesemans | 17 februari 2019

Het Chinese HiFiMan heeft een enorme evolutie meegemaakt. Getuige hiervan is hun Sundara, die voor een bescheiden prijs een spectaculaire muziekweergave biedt.

Wat een evolutie heeft HiFiman gekend! We hebben in de kast nog een van hun eerste koptelefoons liggen, de HE-400, en het verschil qua afwerking, gewicht en klankkwaliteit is spectaculair. En versta dat maar als een enorme 'goedgekeurd' van onze kant. De Sundara is de spirituele opvolger van deze pionierende planar-magnetic- hoofdtelefoon, en toont de sterke evolutie die het Chinese merk heeft meegemaakt. Wat meteen opvalt is de veel betere bouwkwaliteit. De HE-400 was een van de eerste koptelefoons die planar magnetic bereikbaar maakte voor de massa, maar was gebouwd als een tank. Bij een versterker een positieve eigenschap, bij een koptelefoon niet zo. Veel ruwe kantjes en een hoog gewicht, dat is toch wat moeilijker te verteren. Hoe anders is de Sundara wel: licht, comfortabel en het klinkt beter ook nog.

De Sundara heeft een metalen beugel die aan beide zijden eindigt in een Y-vorm die de driverbehuizingen vasthoudt. Het doet wat denken aan de beugels die Focal ook gebruikt, met twee scharnieren die samen met de plooibare beugel garanderen dat de oorkussens goed op je hoofd passen. Wat vooral verrast is hoe dun de driverbehuizingen zijn, gegeven dat ze een planar-magnetic-driver bevatten. Deze drivers zijn typisch dikker vanwege de andere magneetconstructie. Het lagere gewicht en dunnere constructie kan omdat HiFiMan een nieuwe driver gebruikt die tachtig (80!) procent dunner is dan de driver in de HE-400.

Chinees nieuwjaar

De Sundara is de goedkoopste hoofdtelefoon in onze test, vooral wanneer we dit schrijven. Op dit moment wordt de Sundara tijdelijk in prijs verlaagd tot 349 euro, nog tot eind februari. Voor het Chinese nieuwjaar durft HiFiMan wel vaker forse kortingen te geven. Maar ook aan de reguliere 499 euro is de Sundara veel waar voor geld. De afwerking is prima voor de prijs. De matzwarte behuizing en de degelijke oorkussens met velours aan de binnenkant zorgen voor een streepje luxe. Het geheel weegt 372 gram, wat betrekkelijk weinig is. De Sundara duwt wel een beetje op de oren, maar is toch comfortabel en licht te noemen. Je kunt er gerust uren naar luisteren.

Dit is geen hoofdtelefoon om mee in de bus te nemen. Het volledig open design - vandaar het metalen rooster aan de buitenkant van de behuizing - laat veel geluid naar buiten ontsnappen. Een stille omgeving is dus noodzakelijk. Het open ontwerp laat de driver wel beter ‘ademen’ en geeft de Sundara een heerlijk ruimtelijke klank. De keerzijde is dat het laag met een lichtere toets aanwezig is. Maar je kunt er wel aan wennen. We luisterden bijvoorbeeld naar een lange lijst van hits uit de jaren negentig zonder het gevoel te hebben dat er iets ontbrak. 

Bij ‘Hyper-Ballad’ van Björk misten we weliswaar dat ultralaag dat de stem van de IJslandse en de strijkers voortstuwt een beetje, zeker na de Sony, maar langs de andere kant werd deze track wel heel breed en diep neergezet. Zalig ook, die gedetailleerde details zoals de lichte tikken op de cymbalen en hi-hat bij de Brad Mehldau-versie van Radioheads ‘Exit Music (for a film)’. Bij een gesloten hoofdtelefoon gaan die kleine nuances vaak verloren in het geheel.

Van de technische specificaties krijg je misschien de indruk dat extra versterking niet nodig is. Maar ondanks die 37 Ohm en 94 dB vonden we toch dat we xCan moesten inschakelen. Met de Mojo schitterde de Sundara helemaal.

Conclusie

De Sundara is zonder twijfel een van de beste deals in head-fi-land. Het is vanwege zijn open behuizing niet overal inzetbaar, maar zelfs zonder extra hardware klinkt het gewoonweg heel goed. Combineer je het met een degelijke, betaalbare DAC dan krijg je heel veel hifi-geluid voor relatief weinig geld.

+ Relatief licht voor type drivers
+ Mooi afgewerkt
+ Audiofiele klank voor een prikje

- Zeer open en niet geschikt voor luidruchtige omgevingen
- Bassen zijn wat light en ongedetailleerd

Hifiman Sundara
€ 499,- | www.hifiman.com
Beoordeling 4.5/5


EDITORS' CHOICE