REVIEW

Hifiman Ananda

Jamie Biesemans | 17 februari 2019

De Ananda is een hogere HiFiMan met de nieuwste technologie op vlak van planar-magnetic-drivers. Het is een heel open koptelefoon en dat hoor je.

Net zoals de Sundara de opvolger is van de HE-400i, is de Ananda de troonopvolger van de eerdere Edition X v2-hoofdtelefoon. Je zou ook kunnen stellen dat het qua positionerng de HE-560 vervangt, een koptelefoon die we goed kennen omdat het deel is van onze vaste collectie. Hoe dan ook: de Ananda is verre van het topmodel van HiFiMan, want het Chinese merk heeft nog behoorlijk wat hoofdtelefoons voor de premiumliefhebber in huis. Het deelt trouwens de ovalere vorm die de duurdere HiFiMans kenmerkt. De Ananda wordt geleverd in een mooie bewaardoos en met een bijzondere semi-transparante kabel. Wel een beetje oppassen bij rollende bureaustoelen; volgens ons is de mantel er niet tegen bestand.

Ultradun membraam

We kunnen bij de Ananda dezelfde opmerking maken als bij de Sundara: het is allemaal veel beter afgewerkt en lichter dan voorheen. Ook hier is een planar magnetic- driver gebruikt met een membraam die 20 procent van de dikte heeft van de vorige versie. HiFiMan noemt het zelf een ‘supernano’ membraam. Indrukwekkend - én met als bijkomend voordeel een betrekkelijk laag gewicht. De Ananda weegt 399 gram. Dat is zeker niet zwaar voor een planar-magnetic. Het voelt heel wat lichter op je hoofd, met nauwelijks druk op je kruin. Het slimme hoofdbandsysteem zorgt daar goed voor. Oorbroei is helemaal geen probleem. Dit is een hoofdtelefoon die we zelfs in zomerse omstandigheden zouden durven dragen.

Net zoals bij de Edition X heeft de nieuwe HiFiMan een heel open design. Metalen latjes beschermen de achterkant van de driver, zodat je het membraam met zijn magnetische spoelen kunt zien maar niet aanraken. Het zal niet verbazen dat iedereen rond je van je muzieksmaak mag meegenieten. Tja, dat hoort er bij en in ruil krijgt je een ruimtelijke weergave die heel ver in de richting van de ultra-open HD 800 gaat.

De Ananda is volgens ons nog makkelijker aan te sturen dan de Sundara. Het heeft een impedantie van 25 Ohm en een gevoeligheid van 103 dB. We hebben zelfs de xCan niet nodig, de xDSD volstaat om deze koptelefoon goed aan te sturen. Zelfs op onze Huawei Mate 20 Pro-smartphone via de USB-adapter klinkt hij best ok. De hoge kwaliteit van de driver betekent wel dat slechter bronmateriaal opvalt. Een bron in hoge kwaliteit en een degelijke DAC is toch een aanrader, vinden we. 

Houdt van concerten

De grote oorkussens van de Ananda passen heel ruim rond je oren. De pasvorm vinden we op onze kale biljartbal een beetje los, maar echt een groot probleem is dat niet. Waarschijnlijk valt het bij een dikkere haardos allemaal beter mee.

De Ananda heeft een weergave die heel goed past bij grootse orkestrale werken als Beethovens Symfonie 9 zoals gebracht door de Berliner Philharmoniker onder leiding van Von Karajan (op het Resonance-label). Een ultra-open hoofdtelefoon zoals deze heeft het altijd lastig om niet dun te klinken. De bassen zijn inderdaad niet zo vet, maar de grote planar-magnetic-driver heeft wel het voordeel dat over de volledige oppervlakte gelijk beweegt. Dat geeft een grootser karakter aan lage frequenties die goed op het oor en schedel worden overgebracht. Om maar te zeggen: ‘Unfinished Sympathy’ van Massive Attack brengt de Andanda heel fijn over. Het laag zit groots om je heen, terwijl het subtiele hoge getik van percussie dicht rond je oren heen danst en de stem van zangeres Shara Nelson afstandelijk op je af komt. Het geeft deze track een melancholische toets, zoals het ook bedoeld is.

Dat de Ananda gaat voor een neutralere weergave zal vast door vele op prijs gesteld worden. Het enige moment waarop we meer wensen is bij ‘War Anthem’, het Max Richter-stuk dat we graag afspelen om te horen hoe een koptelefoon omgaat met ultralaag dat lang blijft nazinderen. De diepe percussie die artillerie voorstelt is niet zo indrukwekkend als we graag hebben, maar de droevige strijkpartijen zijn des te pakkender.

Conclusie

De Ananda biedt een gedetailleerde, open en ruimtelijke weergave dat onmiddellijk veel voldoening schenkt. Het is niet goedkoop, maar je hoort meteen waarvoor je betaald hebt. Een aanrader.

+ Grootse, gedetailleerde weergave
+  Dynamisch
+  Prima bouwkwaliteit

-  Grote aanwezigheid op je hoofd
-  Kabel lijkt wat kwetsbaar

Hifiman Ananda
€ 999,- | www.hifiman.com
Beoordeling 4.5/5


EDITORS' CHOICE