REVIEWAudioQuest

AudioQuest Niagara 7000 - Conclusie

Voor het laatste deel van dit verhaal wordt het filter weer met vereende krachten voorzichtig in de auto getild en begeef ik mij nu naar hartje Amsterdam. Daar wacht mij weer een totaal ander weergavesysteem wat dit keer bestaat uit zeer actuele Focal Sopra 3 weergevers in combinatie met een Mcintosch MA-8000 geïntegreerde versterker en MCD550 sacd-speler. Bekabeling is dit keer van AudioQuest en de woonkamer is lekker groot, gezellig gemeubileerd en qua akoestiek precies goed. Dit vind ik ook een heel interessant vergelijk, want in hoeverre zou het filter nu afwijken van situatie 2? Lang hoef ik niet op dit antwoord te wachten, want in onze hoofdstad blijkt het verschil zelfs nadrukkelijker dan op het industrieterrein uit te vallen.

Wat hier vooral meteen opvalt is dat er zonder filter voor mij althans constant een hele hoop vervuiling hoorbaar het signaal moduleert. Om het te omschrijven lijkt het nog het meest op het irritante hoogfrequente gezoem wat dimmers van lampen zo sterk kunnen veroorzaken, maar dan wel breedbandiger en minder intens. Zodra het filter wordt ingeschakeld blijkt deze vervelende meelopende vervorming meteen tot praktisch onhoorbaar te worden gereduceerd! Ook is er in deze setting opvallend veel dynamiekwinst te bespeuren, komt de weergave meer natuurlijk over, zit er beduidend meer rust in de weergave en worden low level details hoorbaar minder gemaskeerd. Een prachtige proeve van bekwaamheid!

AudioQuest Niagara 7000: conclusie

Met deze laatste constatering komt tenslotte ook deze bijzonder enerverende test ten einde. Een technologische en muzikale reis die mij heel veel actuele informatie over de AudioQuest Niagara 7000 lichtnetreiniger heeft verschaft. Zoals verwacht heeft het apparaat het meeste zin als de randvoorwaarden het minst gunstig zijn. In de praktijk betekent dat vooral de meeste winst in dichtbebouwde gebieden al dan niet nog eens extra voorzien van nabijgelegen industrie. Buiten die winst zijn de basiseigenschappen van de 7000 gelukkig in iedere opstelling goed waar te nemen. Naast beter geëtaleerde klankkleuren, meer vloeiendheid en een organische ‘feel’, is dat verder een breder stereobeeld en in bepaalde set samenstellingen een gemakkelijkere presentatie van dynamische contrasten met meer overzicht.

Als de vervuilingsinvloeden hoger worden, blijkt het filter ook bepaalde low level informatie weer te kunnen herstellen. Informatie die zonder filter in dat soort omstandigheden definitief verloren gaan. Toch kan ik er niet omheen dat het gevraagde bedrag voor een accessoire natuurlijk bijzonder hoog is. Want voor deze bijna Ä 9.000,- kun je complete high-end apparaten aanschaffen! Toch pleit voor de Niagara 7000 dat in minder gunstige stroomomstandigheden en de alsmaar toenemende vervuiling, je dit soort verbeteringen of beter gezegd restauratie van je oorspronkelijke stroom niet op enig andere manier kunt bereiken.

MERK

EDITORS' CHOICE