NIEUWS

Mobiel: LG Stylus 2 is de eerste telefoon met DAB+

Menno Bonnema | 09 juli 2016 | Fotografie Redactie Hifi.nl
Dit artikel werd oorspronkelijk geplaatst op 01 juli 2016

Mobiel: LG Stylus 2 is de eerste telefoon met DAB+

Het heeft even geduurd, maar daar is hij dan eindelijk: de eerste mobiele telefoon die standaard voorzien is van digital audio broadcasting. Het is opvallend dat nu pas de eerste smartphone komt die voorzien is van DAB+.

Sinds zo’n drie jaar zijn we nu in Nederland bezig om de grote radiostations van FM om te zetten naar DAB+. DAB+ zorgt voor een aanzienlijke verbetering van de geluidskwaliteit. Aangezien het luisteren naar radiostations onverminderd populair is, wordt er nog steeds hard gewerkt om de geluidsontvangst van de radiozenders te verbeteren. Vooral via mobiele apparaten wordt nog veel naar radio geluisterd. Denk daarbij aan radio in de auto en bijvoorbeeld de bekende transistorradio’s. De geluidsontvangst via met name FM laat daarbij vaak te wensen over, vandaar dat gekozen is voor een nieuw digitaal uitzendformaat in de vorm van DAB+.

Nu pas?

Opvallend in alle ontwikkelingen op DAB+-gebied is dat daarbij één medium tot nu toe links gelaten werd: de mobiele telefoon. En dat is opvallend, als je bedenkt dat maar liefst 1,8 miljoen mensen via hun mobieltje naar radio luisteren. Dat doen ze dan of via de ‘ouderwetse’ FM-radio of via de internetradiostations. Die laatste methode levert weliswaar ook een goede luisterkwaliteit op, maar zorgt tegelijkertijd voor een snel oplopende telefoonrekening, als er niet geen wifi in de buurt is.

Mooi dat LG nu in het gapende gat springt. Met de Stylus 2 brengen de Zuid-Koreanen de eerste mobiele telefoon die standaard is uitgerust met DAB+ (eindelijk een echte smartphone, die opmerking kunnen we toch even niet laten te maken hier). De Stylus 2 is trouwens voorzien van een radio die zowel FM als digitale etherradio kan ontvangen. Tijdens de Radiodays 2016 in maart kondigde LG aan als eerste een smartphone op de markt te brengen die ook DAB+ kan ontvangen. Die is nu sinds juni ook in Nederland verkrijgbaar.

Om DAB+ geluid te kunnen beluisteren, dien je gebruik te maken van de bijgeleverde hoofdtelefoon: die dient tevens als antenne. Naast de meeste publieke radiozenders en een tiental commerciële stations, is er ook nog iets speciaals te ontvangen. Je kunt via je mobieltje televisiebeelden én geluid van NPO1 ontvangen. Het feit da je ook beeld kunt ontvangen biedt waarschijnlijk ook vele mogelijkheden voor de radiostations om op die manier reclameboodschappen door te zenden in beeldvorm. Om die beelden goed te kunnen bekijken is het 5,7” display van de smartphone gelukkig aan de ruime kant. Het is nog niet bekend of LG ook andere modellen gaat voorzien van DAB+ en in hoeverre de concurrentie nu het voorbeeld gaat volgen.  


EDITORS' CHOICE