NIEUWS

Product: Eden Acoustics Tômei luidspreker

Menno Bonnema | 09 juli 2016 | Fotografie Redactie Hifi.nl
Dit artikel werd oorspronkelijk geplaatst op 01 juli 2016

De Eden Acoustics Tộmei luidsprekers behoren ongetwijfeld tot één van de mooiste audio-componenten die we dit jaar zijn tegengekomen. En dan hebben we het over design. Moet goed geluid altijd uit een kast komen? De luidsprekers van Eden Acoustics bewijzen van niet. Think outside the box.

Een rechthoekige kast

We moeten het toegeven: luidsprekers hebben door de bank genomen vaak niet het meest spannende design. De vormgeving van menig geluidsweergever valt kort samen te vatten als rechthoekige kasten. Met die fysieke omhulzing moeten de ontwerpers van audiocomponenten en de bijbehorende techniek het vaak doen. Maar waarom eigenlijk? Vormen die zogenaamde wetmatige afmetingen de – enige – garantie op het mooiste geluid? Kennelijk wel in hoge mate, gezien het aanbod aan luidsprekers dat voldoet aan het zonet beschreven profiel. Voor de fabrikanten van de luidsprekers is het daardoor lastig om zich fysiek te onderscheiden. Een zuil is een zuil. Daarbij kun je volop variëren in  vooral hoogte en diepte, in mindere mate in breedte. Hoe je het ook went of keert, het blijft een kastvormig element. Een element dat in menig woonkamer als noodzakelijk kwaad wordt gezien, al naar gelang de grootte en het volume van de klankkast en de mate van muzikale belangstelling van de medehuisgenoot.

Om terug te komen op de eerste vraag van dit verhaal: moet een geluidsweergever perse voldoen aan de boven beschreven traditionele vormgeving? Nou, nee. En dat is ook al een hele tijd bekend. Zo bestaan er al vrij lang speakers met het zogenaamde open baffle systeem. Dat systeem gaat nou eens niet uit van een gesloten kast. Kort samengevat komt het open baffle principe neer op een plank, een paar gaten erin, waardoor je een paar luidsprekers steekt. Eenvoudiger kan bijna niet. Luidsprekerbouwer Jamo heeft met dit principe indruk weten te maken, door de lancering van haar Reference 909, een absolute standaard in de audiowereld. En eentje die je niet snel over het hoofd zult zien: de luidsprekers reiken tot anderhalve meter hoogte. 

Open baffle

Het Canadese Eden Acoustics komt nu met een 2.1 systeem op de markt dat de naam Tômei draagt. Het actieve systeem bestaat uit twee luidsprekers en een aparte, losse subwoofer, die allen volgens het open baffle principe werken. Het geheel oogt in ieder geval als een state of the art design ontwerp. De kleine speakers zijn geplaatst op een ranke walnoten poot, die op zijn beurt weer rust op een matte plaat van acrylglas. De speakerconussen zelf zijn bevestigd aan een ingenieuze constructie van kunststof ribben. Het geeft de luidsprekers een engelachtige uitstraling, qua design dan. De conussen lijken daarbij in ‘vleugels’ te hangen. Het geeft de luidsprekers een buitengewoon originele vormgeving die velen als oogstrelend zullen beoordelen.

Het voordeel van een open baffle systeem is dat er van kastklankkeuring geen sprake is. Logisch, want er is geen kast. Maar het voordeel zorgt tegelijk voor een nadeel. In dit geval de laagweergave: zonder kast verlies je zoveel energie dat het laag bijna geheel verdwijnt.  Met als gevolg een bijzonder iel klinkende speaker. Vandaar dat Eden Acoustics een aparte subwoofer heeft toegevoegd, eveneens fraai ‘gegoten’ in walnotenhout. Maar ook deze subwoofer zit niet in een kast weggestopt en maakt gebruik van hetzelfde open baffle principe. De fabrikant beweert toch door het toepassen van bepaalde technieken dat het 2.1-systeem voldoende laag weet te fabriceren. Verder komt de geproduceerde muziek helemaal ‘los’ van de speakers en zou het geluid ongekend transparant klinken. Daar verwijst ook de naam van de speakers naar: tômei is het Japanse woord voor helder.

Hoewel wij eigenlijk wel zeker weten  dat het design veel audioliefhebbers zal aanspreken, zal het bijbehorende prijskaartje helaas weer veel mensen laten afhaken: 20.000 euro.


EDITORS' CHOICE