HI-VISITGydotron Audio

The Marten Brothers and their Coltrane Supreme 2

Jan de Jeu | 30 januari 2015 | Fotografie Jan de Jeu

Na alle demoruimten te hebben bezocht besluiten we om nog iets te gaan drinken en aansluitend op zoek te gaan naar de beide Olofsson broers. Zij blijken hetzelfde idee te hebben gehad want we ontmoeten elkaar in de ontvangstruimte van de pastorij. Leif vertelt dat Marten gevestigd is in Gothenburg en bestaat uit een team van in totaal 8 medewerkers. Bij het ontwikkelen van de speakers maakt hij gebruik van meerdere merken versterkers, waaronder ASR en bijvoorbeeld Bladelius. Hij is erg te spreken over de combinatie van Marten en Jeff Rowland. De units die hij in zijn speakers gebruikt worden door Acuton naar zijn specificaties gefabriceerd. Onderdelen van zijn speakers komen van o.a. Mundorf en Jensen maar erg veel laat hij niet los over het binnenwerk van zijn speakers. De kasten worden gemaakt door een meubelmaker in Estland.

Ik ben met name benieuwd of hij nog een nieuwe speaker in de maak heeft en het blijkt inderdaad dat Marten op de komende High End beurs in München een nieuwe speaker zal presenteren. Doorvragen levert geen enkele aanvullende informatie op. The message is clear; I have to come to Munich to find out. De broers laten het liefst de speakers voor hun spreken en op hun uitnodiging gaan we nogmaals mee naar boven waar zij ditmaal zelf een demo zullen verzorgen op de referentieset. Daar aangekomen is Guido meteen bereid om zijn plaats af te staan.

Op de vraag van Leif of ik een bepaald nummer wil horen noem ik een CD van Reference Recordings met daarop o.a. The Rite of Spring van Igor Stravinsky. Leif geeft aan dat hij bij het opstellen van de set deze CD eerder gedraaid heeft en dat de set in deze ruimte een probleem heeft in de 30-40 Hz regio. Om mij heen kijkend kan ik me daar wel iets bij voorstellen. Het is een prachtige houten ruimte die me doet denken aan mijn eigen luisterruimte voordat deze akoestisch geoptimaliseerd was. Leif raadt dus aan om af te zien van deze specifieke opname en voegt er aan toe; ‘Marten is all about quality, not quantity’.

Als alternatief diept hij een ander album op met werken van Stravinsky. Ik ken de compositie niet maar het is onmiskenbaar afkomstig van de hand van deze meester. En meteen weet ik ook weer waarom ik op dit soort grote systemen altijd weer werken van hem wil horen. Het totale gamma aan mogelijke klanken komt voorbij en ik geniet van o.a. de kracht, de autoriteit, de rust, de dynamiek, het bombastisch vermogen en de verfijnde details die deze set weer kan geven. ‘Stravinsky would have loved your speakers’ luidt mijn compliment zodra de stilte in de ruimte terugkeert.

De show loopt ten einde en meer importeurs zoeken de zolderruimte op om nog even naar muziek te luisteren. Wim van Kraanen presenteert één van zijn demo CD’s met de werkelijk subliem zuivere stem van Christianne Stotijn. Zeldzaam mooi. Dan vragen er enkele aanwezigen om pop waarna Fink weer door de ruimte klinkt. De broers maken aanstalten om terug te vliegen naar Gothenburg en wij maken van de gelegenheid gebruik om eveneens afscheid te nemen van Guido en Katrien.

EDITORS' CHOICE