HI-VISITGydotron Audio

Gydotron Audio: Pastorijshow januari 2015

Jan de Jeu | 30 januari 2015 | Fotografie Jan de Jeu

Zowel in Nederland als in België zijn er een aantal gepassioneerde High End Audio dealers te vinden die met enige regelmaat interessante shows geven. Ook het Belgische Gydotron Audio, gevestigd aan de Turnhoutsebaan in Wijnegem, heeft zich op dat gebied inmiddels een klinkende reputatie verworven.

Met enige regelmaat organiseert deze winkel twee dagen durende shows die gegeven worden in de karakteristieke Sint Martinus pastorij in Malle. Soms staat er een bepaald thema centraal, maar ditmaal wordt tijdens deze januari show een dwarsdoorsnede gepresenteerd van de merken die tot het productenpakket behoren.

Persoonlijk
Dat dit een show is die afwijkt van het gemiddelde, wordt al direct bij aankomst duidelijk. Iedere gast, ongeacht of hij al dan niet eerder contact gehad heeft met Gydotron Audio, wordt persoonlijk welkom geheten door Katrien. Zij is de vrouw die samen met haar man Guido de drijvende kracht achter Gydotron Audio vormt. Zij schetst in het kort welke demo sets in welke ruimtes opgesteld staan en maakt de bezoeker wegwijs in de pastorij. In de aangrenzende ruimte wordt de catering verzorgd door de vier kinderen van het echtpaar. Ik arriveer samen met mijn vrouw kort na de openingstijd op de tweede dag.

Omdat we zo vroeg zijn ontmoeten we in de ontvangstruimte al meteen enkele vertrouwde gezichten. Allen importeurs van de hier gepresenteerde merken die stuk voor stuk graag hun medewerking aan de show verlenen. Zoals Garmt van der Zel van Beter Beeld en Geluid, Wim van Kraanen van Analogue Audio en Ben Wijmans van Audipulse. We zullen ze later in de diverse ruimtes nog uitgebreid spreken maar we besluiten om onze rondgang te beginnen op de zolder etage van deze fraaie pastorij.

Marten Coltrane Supreme 2/Jeff Rowland/CEC/Grimm/Lumin
De belangrijkste reden om te starten in de nok van het gebouw wordt gevormd door twee meer dan manshoge luidsprekers van het Zweedse merk Marten. De Marten Coltrane Supreme 2 is de 380.000 euro per paar kostende statement luidspreker van het bedrijf van de broers Olofsson. Dit systeem is niet zo vaak te beluisteren en vormt daarom op zichzelf al voldoende reden om deze show niet te willen missen. Twee van de drie broers die tezamen het familiebedrijf runnen zijn in de ruimte aanwezig en Guido, die bezig is met het geven van een demo, stelt ons aan hen beiden voor.

Allereerst is daar de oprichter en chef ontwerper Leif Olofsson. Zijn broer Jurgen is de commerciële man en de niet aanwezige derde broer is de grafische man van het bedrijf die o.a. verantwoordelijk is voor het webdesign van de Marten site. We spreken af dat we elkaar later op dag nog wat uitgebreider zullen spreken. Want op dit moment dringt de klank van de installatie zich aan ons op. Een installatie die naast de indrukwekkende speakers verder nog bestaat uit het CEC TLO 3.0 CD transport, de Grimm C1 Wordclock, de Lumin S1 streamer, de Jeff Rowland Aeris DAC, de Jeff Rowland Corus voorversterker en de imposante Jeff Rowland 925 mono eindversterkers.

De reden dat ik mijn gesprek met de beide Zweden zo abrupt afbreek ligt bij de CD die Guido op dat moment in het snaar aangedreven CD transport legt. Een live opname van de Amerikaanse zangeres Bonnie Raitt die ik erg goed ken. Het nummer ‘I can’t make you love me’ heb ik in de loop der jaren op meerdere installaties gehoord maar nooit was de beleving zo sterk. Hoewel het een live CD is, heb ik juist die live atmosfeer nooit zo sterk ervaren als nu.

Ik moet even denken aan de opmerkingen van eerder genoemde Garmt van der Zel en Ben Wijmans die zij bij aankomst maakten. Zij hebben gisterenavond een VIP avond bijgewoond waarbij met dit systeem gedraaid werd en ook zij waren onder de indruk van het systeem. Zoals Garmt het verwoordde; het systeem combineert het beste van elektrostatische en dynamische weergavesystemen. Ik zou het zelf niet beter kunnen benoemen. Chapeau! Ook al is het moeilijk om ons los te rukken van dit overweldigende systeem, er zijn nog zes sets te gaan dus we moeten voort.

EDITORS' CHOICE